România produce aproape un milion de biciclete, 7% din totalul din UE

Autor: Cristina Roşca 28.08.2017

România a produs anul trecut circa 900.000 de biciclete, o valoare relativ constantă comparativ cu 2015, însă de două ori mai mare decât în perioada 2008-2009.

Piaţa locală se află de asemenea în topul celor mai mari producători de părţi componente pentru astfel de vehicule, aflându-se pe poziţia secundă în UE după Italia, după o evoluţie similară ca în cazul celei de produse finite.

Astfel, jucătorii de pe piaţa locală au realizat anul trecut părţi componente pentru biciclete în valoare de 300 de mi­lioane de euro. România are o cotă de piaţă în UE de 17% pe acest segment, un segment unde se bate cu Italia, liderul detaşat (cu o cotă de piaţă de 27%) şi cu Germania, arată raportul anual al Con­fe­de­raţiei Industriei Europene a Bi­cicletelor. Rapor­tul aferent anului 2017 anali­zează datele pe 2016.

România este un nu­me im­­portant în produc­ţia de bi­ci­­clete - atât părţi com­­ponente, cât şi pro­duse finite -, iar im­por­tan­ţa ei a crescut în ultimii ani ca urmare a unei evoluţii fa­vorabile a consumului de astfel de produse atât în Eu­ropa, cât şi în afara bătrânului continent.

Evoluţia pieţei de ve­hicule pe două roţi poate fi pusă pe seama faptului că tot mai mulţi consumatori merg la muncă pe bicicletă pe de-o parte, dar şi pe seama faptului că numărul celor care fac sport (merg pe munte cu bicicleta spre exemplu) a crescut, pe de altă parte.

Potrivit datelor ZF, cea mai mare parte a producţiei de biciclete pleacă peste hotare, ajungând în magazinele de echipamente sportive din toată lumea, cum este şi cazul Decathlon sau Intersport. O parte din produse chiar se întorc în magazinele din România.