Premierul Mihai Tudose l-a revocat pe consulul României în Portugalia, pentru proasta gestionare a situaţiei turiştilor români blocaţi în Lisabona de două zile

Ziarul Financiar 28.08.2017

"Doamna consul la Lisabona ne învaţă, la ora 5:00, să ne îmbrâncim în faţa balconului TAP. Da, aţi citit bine, ca să ne înscriem pe listă, pentru a prinde locuri la un alt zbor. Nu toţi, că nu merităm. Se aude ceva la MAE? Dar la prim-ministrul României şi al românilor?", a scris duminică noaptea, la ora 01:22, pe Facebook, Mihaela Drăguşanu, o turistă blocată în Lisabona.

Ulterior, luni dimineaţa, premierul a anunţat revocarea consulului Alina Oana Dociu.

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că premierul Mihai Tudose le-a promis oamenilor blocaţi pe aeroportul din Lisabona că le va trimite o aeronavă Tarom pentru a îi aduce în ţară, dacă situaţia o impune.

Cei 35 de turişti care ar fi trebuit să revină duminică noaptea în ţară sunt încă în Portugalia după ce compania aeriană TAP Portugal a anulat şi al doilea zbor, fără să dea explicaţii, potrivit informaţiilor furnizate de Paralela 45, agenţie prin intermediul căreia românii au plecat în vacanţă.

Românii ar fi trebuit să revină duminică noaptea în ţară, după ce zborul iniţal, programat sâmbătă, a fost anulat. Oamenii au ajuns la aeroportul din Lisabona de unde au fost duşi, din nou, la un hotel, după ce cursa a fost anulată de compania aeriană TAP Portugal fără a da explicaţii turiştilor sau agenţiilor, potrivit informaţiilor transmite de agenţia Paralela 45.

Cei 35 de turişti, plecaţi în vacanţă în Madeira, zburau spre Bucureşti, prin Lisabona.

Mai mulţi turişti români, între care şi copii mici, care urmau să se întoarcă din Lisabona în Bucureşti sunt ţinuţi într-un hotel din capitala Portugaliei, de sâmbătă, după ce două curse către România au fost anulate.

Ambasada României în Republica Portugheză are în atenţie situaţia cetăţenilor români blocaţi în Lisabona, după ce zborul lor a fost anulat, reprezentanţii misiunii diplomatice aflându-se în permanentă legătură cu turiştii, potrivit unui răspuns al Ministerului Afecerilor Externe (MAE).

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) transmite că este nemulţumită "de modul neprofesionist în care TAP Portugal tratează problema turiştilor români blocaţi la Lisabona."

"Anularea zborului 1324, din 27 august, ora 00.15, nu a fost anunţată şi agenţiilor de turism care au vândut pachete de vacanţă cu transport pe această cursă, şi nici anularea cursei următoare, din 28 august, ora 00.15, pe care o mare parte din turiştii blocaţi la Lisabona fuseseră relocaţi. ANAT va căuta soluţii pentru întoarcerea acasă a turiştilor şi va cere despăgubiri TAP Portugal pentru situaţia creată", precizează ANAT.