Cine salvează balanţa de plăţi a României? Exporturile de servicii au crescut cu 10% în primele şase luni, la 9,5 mld. euro

Autor: Adelina Mihai 29.08.2017

România a exportat servicii în valoare totată de 9,5 miliarde de euro în primele şase luni ale anului, cu 10% mai mult prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut, arată datele Băncii Naţionale.

Pe sectoare de activitate, cele mai mari creşteri ale exporturilor de servicii au fost în turism (+24% faţă de primul semestru din 2016, până la 908 milioane de euro), servicii IT&C (+16%, până la 1,76 mld. euro) şi  servicii de construcţii (+14%, până la 220 mil. euro).

„O parte dintre turiştii străini s-au reorientat spre zone mai sigure, cum e România, ca urmare a politicii internaţionale, a refugiaţilor care circulă prin diverse ţări europene şi a atentatelor. Pe de altă parte, România începe încet-încet să îşi recapete poziţia de ţară turistică (...) Moda de acum o reprezintă destinaţiile din Europa de Est. A devenit «cool» să vii în România şi în Bulgaria pentru turiştii europeni, dar nu numai: avem şi câţiva turişti australieni, americani sau canadieni care au venit în România“, a spus Carmen Pavel, preşedintele agenţiei de turism J’Info Tours.