BREAKING NEWS! Prima reacţie a premierului Tudose, după anunţul fulger făcut ieri la ZF Live de senatorul PNL Florin Cîţu: ”Guvernul nu plănuieşte o taxă pe activele bancare”

Autor: Ştefan Stan 31.08.2017

”Guvernul României nu plănuieşte o taxă pe activele bancare în sistemul financiar”, declară Mihai Tudose, printr-un sms trimis publicaţiei Bloomberg, contrazicând astfel comentariile lui Florin Cîţu, membru în comsisia Buget-Finanţe. Cîţu a anunţat ieri, în cadrul emisiunii de business ZF Live, că guvernul urmează să introducă o nouă taxă pe active, de 0,5%, care ar urma să fie aplicată instituţiilor bancare, asiguratorilor şi IFN-urilor. 

De pe urma taxei, guvernul ar urma să încaseze în total circa 2,1 miliarde de lei (circa 500 mil. euro), bani ce vor avea ca destinaţie acoperirea găurilor din buget, a declarat Florin Cîţu. Iminenţa acestei taxe a circulat în mediul finan­ciar-bancar, dar până acum niciun oficial nu a făcut vreo declaraţie în acest sens. „Problema cea mai mare pentru acest gu­vern o reprezintă execuţia bugetară, lipsa ba­nilor la buget. Totul începe cu o campanie de de­mo­nizare a unui sector, bancar sau pensii, iar după ce ai pregătit, vii cu o taxă, pe care so­cie­ta­tea o acceptă, pentru că ei sunt cei răi. O să vină o taxă pe cifra de afaceri, pentru tot sis­te­mul financiar bancar, din ce am înţeles de 0,5%, aplicată pe active“, a precizat Florin Cîţu.

Dimineaţă, acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu până la 5% pe bursă, în timp ce acţiunile BRD au scăzut cu peste 4%. La ora transmiterii acestei ştiri, acţiunile BT se tranzacţionau cu 2,3300 lei/titlu, în scădere cu 1,69% faţă, recuperând o parte din scăderile din cursul zilei. Acţiunile BRD se tranzacţionau cu 13,3800 lei/titlu. 

Ieri Acţiunile Băncii Transilvania (TLV), cel mai tranzacţionat emintent de la bursa românească, se depreciaseră cu 3%, la 2,375 lei, în timp ce titlurile BRD scăzuseră cu până la 3,7% la 13,38 lei, cele mai abrupte scăderi de la bursa românească.

O informaţie care circula în mediul financiar-bancar, confirmată ieri la ZF Live. Florin Cîţu, PNL: Va fi introdusă o taxă de 0,5% pe activele bancare
 

Premierul Mihai Tudose a atacat marţi seară băncile, acuzându-le că percep co­mi­sioane nejustificate pentru adminis­trarea con­turilor curente şi pentru retrageri de nu­merar. Pentru aceste declaraţii Florin Cîţu l-a catalogat drept un „derbedeu politic“.

Bancherii au rămas ieri fără reacţie la dezvăluirile lui Florin Cîţu, în condiţiile în care cel mai probabil costurile generate de noua taxa vor fi transferate clienţilor şi nu acţionarilor.

Chiar un bancher care conduce o bancă de top zece a declarat pentru ZF: „noi putem spune că nu ne afectează, pentru că o să transmitem mai departe această nouă taxă în costurile clienţilor“.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB), din care fac parte toate băncile locale, nu a transmis o poziţie oficială, în timp ce Consiliul Patronatelor Bancare (CPBR), care cuprinde cinci bănci care controlează 43% din activele totale, a declarat prin secretarul general Bogdan Preda că „la nivelul CPBR nu au existat discuţii formale cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe pentru o eventuală implementare a taxei pe activele bancare“.

La rândul său, Dan Suciu, purtă­torul de cuvânt al BNR, a afirmat că nu ştie nimic de subiectul acesta şi „până nu avem o comunicare oficială, să ştim un lu­cru cert, nu avem ce să comentăm. Aştep­tăm să avem o poziţie mai con­cretă, dacă chiar se face lucrul acesta. Nu ştiu dacă o să comentăm noi politica fiscală a guvernului, dar să vedem întâi dacă se introduce această taxă“.