Ce sunt fondurile de pensii private şi de ce sunt cei mai activi jucători de la BVB

Autor: Liviu Popescu 01.09.2017

Cele şapte fonduri de pensii private obligatorii, care administrează banii de pensie a 7 milioane de români, aveau la finele anului trecut investiţii în acţiuni româneşti de 5,25 mld. lei, adică 7% din capitalizarea bursei româneşti.

Privite cumulat, deţinerile nu sunt mari, însă individual, adică pe fiecare emitent în parte, se poate observa că fondurile Pilonului II sunt pe lista celor mai mari acţionari la unii emitenţi, cum ar fi chiar la Banca Transilvania (TLV), cel mai tranzacţionat emitent de la bursa românească.

Cele şapte fonduri aveau acţiuni TLV de circa 930 mil. lei la finele anului trecut, adică 11% din capitalizarea totală. Între timp este posibil ca această valoare să se fi schimbat mai ales în contextul declaraţiilor cu privire la o posibilă naţionalizare a acestor fonduri de pensii, ceea ce ar fi putut să îi determine pe administratori să vândă din deţineri. Spre comparaţie, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) deţine 8,6%.

Administratorii de fonduri de pensii private din România caută permanent oportunităţi de investiţii în acţiuni străine pentru majorarea portofoliului şi ajung cu plasamente în destinaţii exotice precum insula Jersey (din nordul Franţei), în Luxemburg sau chiar şi în companii miniere din Australia.