Aproape 70 de bănci germane mici ar putea falimenta în caz de criză; autorităţile spun că nu se tem

Autor: Catalina Apostoiu 01.09.2017

Sectorul bancar german este unul ex­trem de fragmentat, doar numărul băncilor mici (al căror bilanţ nu depă­şeş­te 30 miliarde de euro) ridicându-se la nu mai puţin de 1.500, scrie Les Echos. Este însă unul cu puternice legă­turi cu lumea politică.

Când Comisia Euro­peană a pro­pus, în urmă cu câţiva ani, ca Banca Cen­trală Europeană să devină supra­ve­ghe­torul unic al tuturor băncilor din zo­na euro, politicienii germani, printre care ministrul de finanţe Wolfgang Schaeu­ble, au făcut presiuni ca băncile mici să fie exceptate.

Acum, băncile mici germane sunt mo­ni­torizate îndeaproape de auto­ri­tă­ţile naţionale, banca centrală ger­mană (Bundesbank) şi BaFin, „jandarmul“ pieţelor financiare germane.

În cadrul unui studiu asupra impac­tului dobânzilor mici asupra băncilor, auto­rităţile germane au supus băncile mici la teste de rezistenţă pentru a de­ter­mina dacă sunt suficient capitalizate pentru a face faţă unei crize de am­ploare sau unei majorări de dobânzi. Re­zul­tatul? 68 de astfel de instituţii ger­mane (4,5%) nu dispun de suficiente fon­duri proprii şi ar fi teoretic obligate să-şi închidă porţile în eventualitatea deteriorării condiţiilor economice.

Şi totuşi, autorităţile nu sunt îngri­jo­rate. „Ştim care sunt cele 68 de bănci şi de aceea nu suntem îngrijoraţi“, a de­clarat Raimund Roseler, din cadrul BaFin. „Nu vedem nicio bulă imo­bi­lia­ră“, a adăugat Andreas Dombret, mem­bru al boardului Bundesbank, chiar dacă preţurile au urcat cu 50% din 2010.

Autorităţile au observat totuşi că instituţiile au tendinţa de a fi dispuse să-şi asume riscuri mai mari. „Testele de rezistenţă arată că băncile trebuie să evalueze mai atent cât de pregătite sunt în faţa riscurilor“, a avertizat Dombret.

În noiembrie 2014, Banca Centrală a preluat responsabilitatea de supra­ve­ghe­re directă a celor mai mari 120 de bănci din Europa de la authorităţi na­ţio­­­nale ca BaFin şi Bundesbank. Miş­ca­rea a ge­ne­rat obiecţii din partea unor po­li­­ticieni ger­mani şi a băncilor mai mici, care s-au de­clarat preocupate de cos­­turile adi­ţio­nale implicate de aceasta, printre altele.

Banca de dezvoltare Landeskredit­bank Baden-Württermberg chiar a des­chis un proces la Curtea Europeană de Jus­tiţie pentru a se opune deciziei de a fi plasată sub supravegherea directă a BCE.

Cât priveşte studiul Bundesbank referitor la impactul dobânzilor mici asupra băncilor, acesta relevă că poli­tica monetară ultraacomodativă a BCE şi mediul dobânzilor mici pun băncile germane sub o presiune mai mare în raport cu rivalele lor europene, potrivit Les Echos.

Băncile germane se aşteaptă prin urmare la un declin cu 9% al rezultatelor brute în următorii cinci ani.

Din cauza impactului dobânzilor ultra-mici asupra operaţiunilor lor, băncile germane mici anticipează că vor fi forţate să-şi revizuiască modelele de business şi să-şi majoreze comisioanele percepute clienţilor, scrie Financial Times.

Potrivit studiului Bundesbank, băncile mici germane cred că dobânzile mici le vor reduce ROE cu 16% până în 2021.

Studiul arată de ce dobânzile ultra-scăzute din zona euro au generat tensiuni între BCE şi băncile din cea mai puternică economie a regiunii.

BCE a respins criticile Germaniei privitoare la politica sa monetară, făcând apel la bănci să fuzioneze, să-şi închidă din sucursale şi să îmbrăţişeze digitalizarea.