Guvernul anunţă că amână eliminarea impozitului pe dividende promisă în campanie pentru că „nu ne permite economia“

Autor: Iulian Anghel 04.09.2017

Coaliţia de guvernare PSD/ALDE a re­nunţat la eliminarea, de la 1 ianuarie 2018, a impozitului pe dividende, acum la 5%, prevăzută în programul cu care a câş­tigat alegerile, dar nu renunţă la o altă mă­sură, criticată de mediul de afaceri şi in­tro­­dusă pe ultima sută de metri: crearea u­nui cont separat pentru plata TVA.

„În ceea ce priveşte eliminarea impozitului pe dividende, măsura va fi luată, dar nu în acest moment. Va fi luată când condiţiile bugetare vor fi ameliorate“, a spus, potrivit Mediafax, şeful ALDE şi preşedinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, la o reuniunea coaliţiei, la Mamaia.

Legea bugetului de stat pe 2017 prevede venituri din dividende de la persoanele fizice de 1,2 mld. lei anul acesta şi de 1,3 mld. lei anul viitor, încasări diminuate faţă de 2016 (1,7 mld. lei), ca urmare a reducerii impozitului la 5%.

În primele şapte luni din an, veniturile statului au crescut cu 9%, an/an, dar bugetul este construit pe o creştere a lor de 14%. Splitul ar putea deveni şi mai sever începând cu 2018, de aceea construcţia bugetelor viitoare devine foarte problematică pentru guvern şi pentru coaliţia de guvernare.

Veniturile statului din dividende vor scădea, oricum, începând cu 2018, ca urmare a înfiinţării Fondului Su­ve­ran de Dezvoltare şi Investiţii, care, pe lângă activele celor 27 de companii din portofoliu, va moşteni şi divi­dendele pe care acestea le plăteau bugetului – 2,6 mi­liarde de lei anual. „Rezultatul apli­cării reducerii impozitului pe divi­dende de la 16% la 5% prin noul Cod fiscal propus de guvern şi anume creşterea veniturilor din impozitul pe profit cu 7% după primul semestru al anului (2016 – n.red.) ne-au determinat să continuăm în aceeaşi direcţie şi să propunem eliminarea impozitului pe dividende începând cu 1 ianuarie 2018.“

Acestea erau susţinute în programul de guvernare al guvernului Grindeanu, guvern schimbat în vară.

„Nu ne permite economia. Trebuie să existe un echilibru între venituri şi cheltuieli. Diminuarea veniturilor ar creşte aceste dezechilibru. Pe măsură ce economia progresează, nivelul resurselor la buget va creşte şi va veni momentul să adoptăm această măsură. Şi această măsură, dacă o adoptăm, voi fi extrem de bucuros. Dar şi acum mediul de afaceri are un bun tratament, favorabil din partea statului. O minimă prudenţă în actul de guvernare te face să acţionezi cum acţionăm noi acum“, a mai spus Tăriceanu, susţinând că România este printre ţările cu fiscalitatea cea mai atrăgătoare.