Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, după întâlnirea de două ore cu ministrul Justiţiei: Discuţiile au fost într-un spirit de cooperare

Ziarul Financiar 05.09.2017

„Am avut o discuţie foarte eficientă cu domnul ministru Toader, în această dimineaţă, într-un spirit pozitiv, care trebuie să existe în cadrul parteneriatului nostru strategic. Vom transmite o declaraţie comună pe parcursul acestei zile. Discuţiile au avut loc într-un spirit de cooperare. Am făcut schimb de informaţii şi păreri şi abia aştept să lucrez mai departe cu ministrul şi Guvernul”, a spus Klemm, după întâlnirea cu Tudorel Toader, de la sediul Ministerului Justiţiei.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea ambasadorul SUA la Bucureşti.

Ministrul Justiţiei a declarat, luni seara, referitor la declaraţiile ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, care a susţinut că îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu modificarea legilor justiţiei, că poate este îngrijorat pentru că nu a propus ca procurorul general să fie numit de Senat.

„Poate (n.r. este îngrijorat) pentru că în proiectul de modificare a legilor justiţiei nu am propus sistemul cel mai democratic din SUA prin care procururorul general e numit de Senat. Mă gândesc să propun şi eu ca procurorul general să fie propus de Senat şi să tindem şi noi spre acelasi standard de democraţie”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

Ministrul Justiţiei a mai spus, tot luni, că în urma întrevederii va afla cum îşi motivează Hans Klemm îngrijorarea.

„Am văzut că media a titrat, oarecum specific modului de abordare, că ambasadorul a chemat ministrul Justiţiei la dialog. De principiu, nu poate să ma cheme la mine în birou. Daca mă chema la ambasadă, mergea. E a treia oară când mă întâlnescu cu ambasadorul. Am primit la Ministrul Justiţiei mai mulţi ambasadori, de fiecare dată la iniţiativa dânşilor. Mi-a oferit mai multe variante de întrevedere, am oferit varianta mea, pe care a acceptat-o cu promptitudine. Aş fi preferat şi motivarea exprimării îngrijorării. Discursul a fost prin media. Mâine o sa aflu, am să întreb, probabil, sau o să-mi spuna domnia sa. Deşi e foarte posibil ca mâine să nu discutăm de legile justiţiei pentru că în vizitele anterioare m-a invitat să fac o vizită în SUA. Voi vedea mâine (marţi-n.r.)”, a mai spus Toader.

Reacţia ministrului a venit după ce ambasada a afirmat, referindu-se la propunerile de modificare a legilor justiţiei, că SUA au luat la cunoştinţă de acestea cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar şi că statul de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent.