Premierul Tudose „a convocat“ FMI la Palatul Victoria ca să-i ceară să fie mai atent la previziuni

Autor: Iulian Anghel 06.09.2017

Mihai Tudose: „Sunt ditamai organismul şi lumea se uită la ceea ce spune FMI. Ultimele două (previziuni - n. red.) nu prea le-au ieşit. Eu nu i-am acuzat de rea-voinţă, dar să fie un pic mai atenţi“.



Premierul Mihai Tudose a discutat ieri cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), cărora le-a cerut, după cum singur susţine, să nu mai greşească previziunile despre România, în condiţiile în care – spune şeful Executivului – ultimele două au fost „cam greşite“.

Nu este vorba despre un nou împrumut de la FMI, spune premierul, citat de Mediafax: „Am chemat la discuţii FMI nu pentru a lua bani, cum deja am înţeles că a început să se audă, ci pentru a vorbi cu domniile lor, împreună cu ministrul de finanţe, să facă o vizită la Ministerul de Finanţe să vadă exact cifrele, fiindcă domniile lor în octombrie fac previziunea de sfârşit de an pe partea financiară a României“.

Poziţia premierului este susţinută de liderul PSD Liviu Dragnea: „Este foarte bine că i-a invitat la o discuţie pe cei de la FMI pentru că e un demers corect şi cinstit al guvernului de a avea o întâlnire cu FMI, să le pună la dispoziţie datele corecte, pentru că se tot întinde această horă de specialişti care spun că nu avem bani, că o să depăşim deficitul, ba că o să avem o creştere economică mai mică. Să sperăm că cei de la FMI au înţeles“.

Poziţia FMI este că deficitul bugetar va ajunge în acest an la 3,6% din PIB. Guvernul şi partidul de guvernământ susţin că el se va limita la 3% din PIB. La opt luni, deficitul bugetar este de 0,77% din PIB. Dar, pe primele şapte luni din an, diferenţa dintre proiecţia de venituri din legea bugetului şi realitate este de 6 miliarde de lei. Dacă nimic nu se va schimba, la finalul anului guvernul se va trezi cu un gol în vistierie, din nerealizarea veniturilor prognozate, de 10 mi­liarde de lei, echivalent a 1,2% din PIB. Soluţii sunt puţine. Ori deficitul bugetar prognozat se reduce de la 2,95% din PIB la 1,75% din PIB, ori el ajunge la peste 4% din PIB.

Deocamdată, deficitul este ţinut sub control prin tăierea cheltuielilor de investiţii: minus 52% în primele şapte luni din an, an/an.

Liviu Dragnea susţine însă că guvernul are bani: „Nu sunt motive pentru care România să contracteze un nou împrumut“.