Departamentele de HR sunt în fierbere. Bugetele multinaţionalelor, date peste cap: salariile angajaţilor au crescut peste prognoze, 4,9% în ultimul an. Salariile cresc, iar angajaţii îşi schimbă din ce în ce mai des jobul. „Este un vârf, dar nu e neapărat sustenabilă creşterea.“

Autor: Adelina Mihai 07.09.2017

Salariile angajaţilor din multinaţio­nalele prezente în România au cres­cut, în medie, cu 4,9% în 2016, cu 1,1% peste prognozele făcute de angajatori în 2015, arată rezultatele studiului salarial realizat de firma de consultanţă în management şi executive search Korn Ferry Hay Group.

Cele mai mari creşteri salariale s-au realizat în industria auto (+7%), în sectorul IT&C (+6,4%), în retail (+5,3%) şi în sectorul ser­viciilor de externalizare de tip „shared“ (+5,02%). „Majoritatea companiilor multina­ţio­nale au fost obligate să crească salariile mai mult decât au prevăzut cu un an în urmă. În 2016, salariile angajaţilor au crescut cu 4,9%, deşi anterior companiile progno­zaseră o creş­tere de 3,8%. Pentru 2017, pre­viziunea de creş­tere salarială este de 4,5%“, a spus Anca Puiu, Market Leader (Reward, Talent, Emplo­yee En­ga­gement) în cadrul Korn Ferry Hay Group.

Creşterea salariului minim pe economie, nevoia companiilor de personal calificat în contextul deficitului de personal şi concurenţa foarte mare din anumite zone industriale sunt principalii factori care au condus la creşteri de salarii.

„Creşterile salariale aplicate reflectă dinamica economiei, care este încă pozitivă. Nu credem că sunt neapărat şi sustenabile, este o perioadă de vârf. Ne aşteptăm pe viitor să vedem investiţii mai concrete din partea HR-ului. Este bine că se măresc salariile, dar trebuie să se investească şi în aspecte care să motiveze cu adevărat oamenii, ratele de retenţie a personalului încep să fie îngrijo­rătoare“, a explicat Harry Meintassis, mana­ging partner al Korn Ferry Hay Group.

Studiul salarial al Korn Ferry Hay Group a fost realizat pe un eşantion de 300 de companii din toate industriile, care au împreună aproximativ 240.000 de angajaţi în România.

Creşteri salariale sub media înregistrată la nivel naţional în multinaţionale în 2016 au fost înregistrate în sectoarele financiar bancar (+2,8%) şi în bunuri de larg consum (3,6%). Totuşi, şi în aceste domenii majorările salariale efectuate au fost mai mari decât cele prognozate.

În ceea ce priveşte fluctuaţia de personal, rezultatele studiului Korn Ferry Hay Group arată că aceasta a crescut la 20% în 2017 (faţă de nivelul de 16% din 2016), ceea ce înseamnă că, în medie, unu din cinci angajaţi din multinaţionale îşi părăseşte anual angajatorul.

„Nivelul fluctuaţiei de personal din companii s-a înrăutăţit, gradul de devotament profesional al angajaţilor a început să scadă, iar firmele trebuie să se orienteze spre găsirea unor soluţii de recompensare „smart“ a angajaţilor. Oferirea unui program de lucru flexibil sau implicarea angajaţilor în programe de dezvoltare sunt doar două metode prin care angajaţii pot fi motivaţi“, a mai spus Harry Meintassis.

În ceea ce priveşte creşterile de salarii din mediul privat, consultanţii Hay Group spun că firmele au nevoie de forţă de muncă bine specializată, cu abilităţi mai greu de găsit uneori (cum ar fi cunoştinţele de limbă germană) şi de aceea companiile sunt nevoite să ofere salarii mai mari.

„Deşi încă nu au fost centralizate datele, România va avea, cel mai probabil, şi anul acesta una dintre cele mai mari rate de creşteri salariale din regiunea Europei Centrale şi de Est. Nu cred că Ungaria sau Cehia vor avea creşteri salariale medii la un nivel atât de ridicat. Poate doar Ucraina să înregistreze un nivel mai mare, dar acolo este un caz special, inflaţia fiind mare“, a mai spus Harry Meintassis.

Dacă în 2016 creşterile salariale aplicate de multinaţionale au fost în cuantum de 4,9%, în 2015 majorările salariale efectuate au fost de 3,8%.