Studiu Parlamentul European: 40% din terenurile agricole din România aparţin investitorilor străini

Autor: Roana Rotaru 08.09.2017

În jur de 40% din terenurile agricole din România aparţin investitorilor străini, potrivit unui studiu realizat de Parlamentul European în 2015. Cei mai mulţi investitori străini sunt în judeţul Timiş, unde o treime din terenul agricol este lucrat de companii cu acţionarit italian.   

Astfel, străinii deţin 5,3 mil. hecatre în România, potrivit calculelor ZF, raportate de la o spuprafaţă 13,3 mil. hectare cât reprezintă suprafaţa terenului agricol din România,  potrivit datelor publicate pe site-ul ministerului Agriculturii.

'Până în 10% din terenul agricol din România este acum în mâinile investitorilor din afara UE, plus încă 20-30% cât controlează investitorii din UE. De exemplu, în judeţul Timiş, estimăm că aproximativ 150.000 hectare de teren agricol, aproape o treime din suprafaţa agricolă din judeţ, este cultivată de companii cu acţionariat italian”, se arată în studiul „Gradul de acaparare al terenurilor agricole în UE” realizat de Parlamentul European.

Investitorii străini sunt interesaţi să preia terenuri agricole din Europa de Est, în special de România, Bulgaria, Ungaria şi Polonia, potrivit sursei citate, preluări care accelerează migraţia populaţiei din mediul rural, pentru că agricultura de performanţă nu necesită multă forţă de muncă.    

„Noul val de preluării de terenuri agricole din Euorpa, asociat unor mari corporaţii, accelerează procesul migraţiei din mediul rurual, deoarece cerea de forţă de muncă din agricultura performantă este la un nivel minim”, spun reprezentanţii Parlamentului European.

În noimbrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis spunea că România şi-a înstrăinat o treime din terenul agricol care se află astăzi în mâna investitorilor străinilor. Preşedintele a susţinut că este îngrijorat de această situaţie şi a sugerat că, res­pectând angajamentele României ca stat membru al UE, administraţia trebuie să adopte măsuri care să împiedice degradarea lucrurilor.