Creşterea economică vine la pachet cu majorarea puternică a deficitului comercial: plus 33% în primele şapte luni

Autor: Iulian Anghel 12.09.2017

Deficitul balanţei comerciale pe primele şapte luni ale anului a fost de 6,8 miliarde de euro, mai mare cu 1,7 miliarde de euro faţă de cel înregistrat în acelaşi interval din 2016 - aceasta fiind cea mai mare deteriorare a balanţei comeciale, de la criză încoace. Creşterea economică din 2017 şi ea cea mai puternică după criză - 5,8% în primul semestru din an - vine la pachet cu deteriorarea balanţei comerciale, ceea ce subliniază că excesul de cerere determinat în principal de majorările salariale este satisfăcut, în continuare, din importuri.

Potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), în primele şapte luni din an exporturile au fost de 36,1 miliarde de euro, în vreme ce importurile au atins 42,9 miliarde de euro, rezultând un deficit comercial de 6,8 miliarde de euro, cel mai mare înregistrat de la marea criză încoace în primele şapte luni din an.

Creşterea economică a României beneficiază din plini şi de revenirea Europei, principalul partener al ţării în comerţul internaţional. Potrivit INS, schimburile intracomunitare de bunuri pe primele şapte luni ale anului a fost de 27,4 miliarde de euro la expedieri şi de 32,5 mld. euro la introduceri, reprezentând 75,9% atât din total exporturi cât şi din total importuri. BNR va publica în următoarele zile datele despre balanţa comerţului internaţional cu serviciile, şi el în expansiune. Comerţul internaţional cu serviciile - pe excedent - a echilibrat în ultima vreme deficitul în creştere înregistrat în comerţul cu bunuri, astfel că deficitul de cont curent al balanţei de plăţi, deşi în creştere, nu va depăşi anul acesta 3% din PIB, un nivel sustenabil.