Producţia industrială a crescut cu 8% în primele şapte luni, unul dintre cele mai puternice ritmuri de la criză încoace

Autor: Iulian Anghel 13.09.2017

♦ Producţia industrială a crescut, la şapte luni, cu 8% faţă de acelaşi interval din 2016, acesta fiind unul dintre cele mai puternice avansuri înregistrate de la criză încoace ♦ Industria a avut o contribuţie de 1,7% din creşterea economică a României de 5,8% înregistrată în semestrul I din 2017.

Revenirea economică a Uniunii Eu­ropene îşi pune amprenta pe evoluţia industriei româ­neşti, având în vedere că indus­tria face aproape in sfert din PIB şi reprezintă o bună parte din expor­turile României.

Potrivit datelor de stăptămâna trecută publicate de Institutul Naţional de Statistică, industria a avut o creştere de 7,3% semestru la semestru, cu o pondere de 23% în PIB. Astfel, industria a putut contribui cu 1,7 puncte procentuale la creşterea economică de 5,8%, revenind, după doi ani, pe locul întâi în ce priveşte contribuţia la creşterea economică. În 2015 şi 2016 comerţul a fost segmentul care a contribuit cel mai mult la creşterea economică. În semestrul întâi, industria a contribuit la creşterea economică cu 1,7%, iar comerţul cu 1,5%.

Potrivit datelor publicate ieri de BNR în primele şapte luni, comparativ cu perioada similară din 2016, producţia industrială a fost mai mare cu 8%, ca efect al creşterilor din cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare a crescut cu 8,6%, industria extractivă, care a suferit enorm în ultimii ani, a avansat cu 3,3% iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat acrescut cu 2,2%.

Totuşi, în iulie 2017, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 3%, din cauza scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-3,4%) şi în industria extractivă (-2,5%).

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 7,4% ca serie brută şi cu 8,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Alte date ale INS au anticipat evoluţia bună a industriei. În primele şapte luni din an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 10,4%, în vreme ce comenzile noi din industria prelucrătoare au avansat cu 11,5%.

„Aceste evoluţii exprimă premise de continuare a climatului pozitiv în sfera industriei până la final de an, evoluţie determinată de impulsul exporturilor şi de momentul pozitiv din sfera consumului susţinut de mix-ul relaxat de politici economice”, a comentat Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Pe teren lucrurile se văd totuşi altfel decât o indică statisticile înfloritoare.

Vlad Andrei Alexandru Sales and Marketing Manager al distribuitorului de produse metalurgice Senal din Bacău spune, comentând creşterile din industrie raportate de INS: cifrele (în special cifra de afaceri) ar trebui corelate în primul rând cu nivelul costului materiei prime (la oţel preţul semifabricatelor – tablă, oţel, ţeavă etc. a crescut cu minim 20%) şi în al doilea rând cu evoluţia salariilor.

„Dacă luam în calcul creşterea costurilor care este de peste 10% comparativ cu Q4 2016, interpretarea mea ar fi ca industria este pe minus. Consumul pe care firma noas­tră îl observă în piaţa (categoric subiectiv şi influenţat de foarte mulţi factori) este usor sub cel din 2016 pe plan intern. Ob­serv cu în­gri­jorare starea sectorului in­dustrial un­de, în afara de automotive, industria pre­lu­­­crătoare în frunte cu clasicele prelucrări mecanice se degradează anual, indiferent de cât de bine sau rău merge economia. Mar­jele acestor firme scad anual, iar investiţiile sunt de cele mai multe ori inexistente”.