Cel mai lung experiment cu dobânzi negative a adus băncilor profituri record. Norocul s-ar putea schimba

Autor: Catalina Apostoiu 15.09.2017

Danemarca are dobânzi negative de mai mult timp decât orice alt loc de pe Pământ. Pentru băncile ţării, experimentul monetar a coincis până acum cu profituri record.

La cinci ani de la introducerea a­ces­tora însă, devine vizibil ce se întâmplă cu o economie despre care unele estimări sugerează că se va confrunta în continuare cu un mediu de dobânzi negative (2012-2020), scrie Bloomberg.

Guvernatorul băncii centrale a ţării, Lars Rohde, spune că o concluzie clară este că industria financiară ar trebui să se aştepte la profituri în scădere.

„Unele modele de business vor fi puse sub semnul întrebării de dobânzile negative“, a declarat Rohde într-un interviu recent. Printre acestea se numără cel al băncilor care se bazează mai mult pe depozite decât pe pieţele de datorii pentru finanţare. În ultimă instanţă însă, întreaga industrie trebuie să-şi ajusteze aşteptările în condiţiile în care dobânzile negative vor continua să influenţeze economia“, a adăugat acesta.

„Cred că este puţin ciudat că o mulţime de bănci cred că într-un mediu caracterizat de dobânzi zero sau negative ar trebui să aibă profituri de două cifre. Ajustat la risc, cred că băncile ar trebui să se aştepte la profi­turi mai mici pe viitor“, a declarat Rohde.

2016 a fost cel mai bun an înregistrat vreodată de băncile daneze. Acum, o analiză mai atentă a profiturilor realizate de bănci pe primul semestru al acestui an sugerează că declinul a început deja. Comisioanele nu mai compensează în întregime pierderea veniturilor din creditare. Veniturile din comisioane au crescut cu peste 40% din 2012, însă veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 25% în aceeaşi perioadă.

Veniturile nete din dobânzi „vor fi sub presiune pentru o perioadă considerabilă de timp“, a declarat Rohde. Acesta a adăugat că există toate motivele să fie crezute estimările pieţei potrivit cărora dobânzile din Dane­marca se vor menţine sub zero până în 2020.

Deşi băncile ar putea avea de suferit, Rohde a arătat că dobânzile negative nu au un efect atât de dăunător asupra unei economii pe cât se estimase.

„Experienţa noastră este destul de simplă: dobânzile negative nu sunt atât de diferite de ratele pozitive săczute. Au bineînţeles un anumit impact asupra preţurilor activelor, profitabilităţii băncilor, însă este surprinzător de uşor să ai dobânzi scăzute timp îndelungat şi dobânzi negative timp îndelungat“, a concluzionat guvernatorul băncii centrale daneze.