Liviu Dragnea, despre Schengen: Nu este pentru prima dată când România este umilită, din păcate

Autori: Liviu Dadacus , Mediafax 18.09.2017

”Nu este prima dată când ţările din vestul Europei se opun intrării noastre în Schengen. Intrarea noastră în Schengen nu aduce avantaje doar pentru România, aduce avantaje pentru toate ţările din UE. Din punct de vedere tehnic, România nu mai are demult absolut nimic de făcut. Sunt mulţi care îmi spun că, fiind alegeri în unele ţări, trebuie să aibă astfel de poziţii, dar eu le consider incorecte”, a spus preşedintele PSD.

Dragnea consideră că refuzul nu ţine seama de contribuţia majoră a României la securizarea ganiţelor Europei. ”Este o atitudine nedreaptă faţă de România, total nedreaptă. România asigură frontiera estică pe o lungime mare, România a făcut investiţii foarte mari, eforturi foarte mari, este implicată în toate aceste structuri de siguranţă la frontiera estică şi i se refuză intrarea în Schengen nefiind o motivare legată de ceea ce s-a discutat când a început acest proces”, a apreciat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă a avut acelaşi sentiment de umilire de care a vorbit preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, Dragnea a răspuns: ”Da. Din păcate nu este pentru prima dată când România este umilită şi îmi pare rău.”

Premierul olandez Mark Rutte a anunţat, joi, că Olanda se va opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie Schengen, întrucât există îngrijorări cu privire la corupţie şi la securitatea frontierelor în cele două ţări, relatează site-ul dutchnews.nl.

"Pentru moment ne vom opune acestei iniţiative. Sunt prea multe îngrijorări cu privire la controalele la frontieră şi la corupţie", a spus Rutte, într-un interviu pentru publicaţia Telegraaf.

Miercuri, Jean-Claude Juncker a declarat, în cadrul discursului anual despre starea Uniunii Europene, că România şi Bulgaria trebuie acceptate cât mai rapid în zona Schengen.