Statistică tristă: 60% dintre restaurantele, barurile şi cafenele din România dau faliment în primele 9 luni de la deschidere

Autor: Cristina Bellu 19.09.2017

Educaţia şi formarea continuă reprezintă singura soluţie sustenabilă în rezolvarea lipsei de personal calificat din industria de restaurante, baruri şi cafenele şi în combaterea managementul defectuos din acest sector, unde 60% dintre unităţi intră în faliment la 9 luni de la deschidere şi 80% în primii cinci ani de funcţionare, potrivit datelor Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).

”Resursa umană este singura care poate, într-adevăr, să producă resurse noi. Un plan de business adaptat la realitatea economică românească este singurul care îţi poate oferi un viitor predictibil într-o piaţă mereu schimbătoare. De aceea, antreprenorii din HORECA trebuie să investească mai mult în obţinerea de know-how. Dacă vrei să fii mereu cu un pas în faţa celorlalţi, trebuie să participi constant la workshop-uri sau la cursuri de perfecţionare. Aşa că, înainte să dăm vina pe cauzele externe, să ne întrebăm dacă am făcut tot ce ţine de noi să ne asigurăm succesul”, explică Dragoş Petrescu, preşedintele HORA.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât românii sunt pe ultimul loc în clasamentul european al cheltuielilor la restaurante sau cafenele, ca procent din veniturile unei gospodării.

Astfel, românii cheltuie doar 1,1% din venituri la restaurante sau cafenele, în timp ce spaniolii alocă 14,6%, potrivit datelor raportate de Eurostat.

Media UE este de 6,8%.

În plus, economia românească se îndreaptă către o criză acută de personal calificat, în condiţiile în care datele statistice arată că numărul locurilor de muncă vacante aproape s-a dublat, de la 38,625 în 2009 la 59,753 în 2016, potrivit unui studiu KeysFin, iar industria HoReCa este printre cele mai afectate sectoare.