Dezastru: Încrederea companiilor britanice în economie, la cel mai scăzut nivel de la Brexit

Autor: Catalina Apostoiu 21.09.2017

Încrederea companiilor britanice mici şi a angajatorilor în economie s-a prăbuşit la cel mai scăzut nivel de la votul pentru Brexit, relevă două sondaje separate citate de Bloomberg.

Costurile în creştere legate de forţa de muncă, taxe şi chirii împing puternic în sus costurile de operare, a anunţat Federation of Small Businesses (FSM). Există de asemenea temeri privitoare la un declin al economiei locale şi la o reducere a cererii.

Pentru exportatori, declinul lirei sterline de la votul pentru Brexit de anul trecut este o veste bună, aceştia devenind mai încrezători în perspectivele viitoare. Proporţia firmelor care au anunţat o creştere a vânzărilor peste hotare se situează la un maxim pe trei ani, potrivit FSB. Economia britanică a avansat cu doar 0,3% în trimestrul al doilea, sub media ţărilor G7, o situaţie despre care guvernatorul Băncii Angliei Mark Carney spune că ar putea persista până la mijlocul anului viitor. În acelaşi timp, inflaţia a urcat la aproape 3%.

OCDE estimează că economia Marii Britanii va încetini rapid anul viitor, în condiţiile în care ţara se îndreaptă către un Brexit dur, potrivit The Independent. Organizaţia vede creşterea economiei britanice la numai 1,6% în acest an, aceasta urmând să se reducă şi mai mult, la numai 1% anul viitor. O astfel de performanţă pe 2018 ar fi mai slabă decât creşterea estimată a restului ţărilor G7. Proiecţiile OCDE se bazează pe estimarea că Marea Britanie va părăsi UE în martie 2019 fără un acord comercial cu restul blocului.  Potrivit altui sondaj, realizat de Recruitment & Employment Confederation (REC), în septembrie 33% dintre angajatori credeau că situaţia se deteriorează, în timp ce numai 26% credeau că aceasta se îmbunătăţeşte, scrie Independent. „Angajatorii dau dovadă de un grad ridicat de rezistenţă, aceştia continuând să angajeze deşi un procent în creştere dintre ei îşi pierd încrederea în direcţia în care se îndreaptă economia. Climatul politic nu detensionează situaţia. Companiile au nevoie de claritate pentru a-şi planifica activitatea eficient“, a declarat Kevin Green, CEO al REC, citat de The Indepen­dent. Potrivit Bloomberg, guver­na­­­­torul Băncii Angliei a mai declarat în această săptămână că Brexitul ar putea genera „scăderi abrupte ale migraţiei“ pe termen scurt, creând deficite de forţă de muncă în unele sectoare şi contribuind „mai puternic la creşterea presiunilor infla­ţionist“. Poziţia lui Carney este împăr­tăşită de REC, care arată că firmele sunt îngrijorate de un posibil deficit de forţă de muncă pe viitor. 

 

Est-europenii merg în continuare să muncească în fermele britanice

În drumul către Brexit, Marea Britanie nu a decis încă ce vrea să facă cu muncitorii din UE, însă mulţi est-europeni care muncesc în această ţară au decis deja ce vor să facă în privinţa Marii Britanii pe viitor: vor continua să muncească acoloă, scrie Financial Times. Un document apărut recent în presă sugerează că miniştrii britanici ar dori să stăvilească valul de muncitori necalificaţi care vin să muncească în Marea Britanie din UE, parţial limitând perioada în care aceştia pot munci acolo la doi ani. În plus, de la Brexit unii muncitori din UE părăsesc Marea Britanie, plângându-se fie că nu se mai simt bine veniţi în această ţară, fie de declinul lirei sterline.

Însă muncitorii est-europeni de la unele ferme, cum ar fi HHP, par detaşaţi de tumultul stârnit de Brexit. Aceştia culeg fructe sau conduc tractoare 10 ore pe zi, şase zile pe săptămână.

Cei care lucrează pentru HHP sunt mai puţin intere­saţi de inte­grare în comunitate cât de cifre. Acasă, spun aceştia, pot câştiga 200-300 de lire sterline pe lună, pe când în Marea Britanie câştigă 300-400 de lire sterline pe săptămână.