Decizie istorică a băncii centrale americane: După aproape un deceniu, programul de printare de bani se opreşte. Totuşi rămân câteva întrebări fără răspuns. De ce inflaţia nu creşte

Autor: Corina Zamfir 21.09.2017

Şefa Fed, Janet Yellen, 71 de ani, a recunoscut că scăderea inflaţiei de anul acesta rămâne un mister, adăugând că banca centrală este pregătită să modifice prognoza pentru rata dobânzii dacă este nevoie, scrie Bloomberg.

Rezerva Federală a SUA a păstrat neschimbată rata dobânzii, la 1 – 1,25%, dar a transmis că se aşteaptă ca aceasta să crească până la finalul anului.

"Continuăm să ne aşteptăm ca puterea economiei să justifice creşteri treptate", a declarat ea într-o conferinţă de presă.

Intenţia băncii centrale americane să susţină o altă creştere a ratelor dobânzilor în acest an şi alte trei în 2018 a luat investitorii prin surprindere, înregistrându-se astfel creşteri ale randamentelor obligaţiunilor a a dolarului. Strategia reprezintă un mic “pariu” pentru că riscă să menţină inflaţia sub ţinta FED de 2%.

Fed a anunţat că începând din octombrie va reduce din cele aproximativ 4.200 de miliarde de dolari, care reprezintă deţinerile de obligaţiuni achiziţionate în anii de după criza financiară din 2008, potrivit Reuters.

Noile prognoze economice publicate după întâlnirea Fed evidenţiază că 11 din 16 membri apreciază ca „adecvată” rata fondurilor federale, rata cheie a dobânzii urmând să varieze între 1,25 şi 1,5% până la finalul anului 2017, cu 0,25 puncte procentuale peste nivelul actual.