Cererea României de aderare la OCDE va fi analizată pe 25 septembrie

Autor: Iulian Anghel 22.09.2017

Cererea României de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) va fi analizată pe 25 septembrie, dar, cu câteva zile înainte de această dată, Ungaria a anunţat că-şi menţine intenţia de a bloca acest demers.

Aderarea ar fi un demers extraordinar pentru că ar oferi României accesul la un nou tip de investiţii, spune Dragoş Neacşu, CEO al Erste Asset Management. El aminteşte doar faptul că, de pildă, fondurile de pensii din ţările OCDE nu pot investi decât în ţările membre. O dispută cu Ungaria ar putea să blocheze drumul României spre OCDE.

Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe a reiterat miercuri că Budapesta va bloca aderarea României la OCDE până se va găsi o soluţie în cazul Liceului Teoretic Romano-Catolic din Târgu Mureş a cărui activitate este suspendată. Inspectorul şcolar general al Inspectoratuljui Şcolar Judeţean Mureş Ştefan Someşan care, în 2014, a emis, fără drept spune justiţia, o decizie prin care a dispus înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, a fost trimis în judecată ieri de procurorii DNA.

Szijjarto s-a întâlnit miercuri cu omologul său român, Teo­dor Meleşcanu, cu ocazia celei de-a 72-a reuniuni a Adu­nării Generale a ONU, dar fără rezultat. “Vom apăra me­reu interesele Ungariei şi ale etnicilor ungari“, a susţinut el.

Statul ungar va bloca aderarea României la OCDE până când va fi soluţionată această problemă. Situaţia este „dezamăgitoare“ în contextul în care relaţiile între cele două state s-au îmbunătăţit în ultima perioadă, a mai declarat oficialul.

Szijjarto a completat că Ungaria aşteaptă din partea României să ia măsurile necesare pentru redeschidea Liceului Teoretic Romano-Catolic din Târgu Mureş şi să „ţină în frâu orice zvâcnire naţionalistă“.

Ţările candidate pot adera la OCDE doar cu sprijinul unanim al tuturor membrilor organizaţiei.

OCDE este o organizaţie internaţională care reuneşte 35 de state dezvoltate care acceptă principiile democraţiei reprezentative şi a economiei de piaţă libere. România şi-a depus candidatura în urmă cu câţiva ani. Ungaria este membru OCDE din 1996. Organizaţia ajută guvernele în direcţia creşterii prosperităţii şi a luptei împotriva sărăciei prin creştere economică, stabilitate economică, comerţ şi investiţii, tehnologie, inovaţie, anteprenoriat şi cooperare în scopul dezvoltării.