Ce se află în spatele cifrelor. Andrei Cionca, CITR Group: Creşterea economiei româneşti se bazează pe doar 1% din companii, care controlează 61% din cifra de afaceri totală. Piramida economiei româneşti stă pe picioare de lut

Ziarul Financiar 27.09.2017
Piramida economiei româneşti stă pe picioare de lut, în condiţiile în care 1% din companii controlează 61% din cifra de afaceri totală adică 6.542 de firme, iar dacă 100 dintre ele încep să aibă probleme, impactul asupra pieţei va fi uriaş, a spus Andrei Cionca, fondator al CITR Group, la ZF Live.

„3% din totalul companiilor din Româ­nia deţin 68% din cifra de afaceri totală pe eco­no­mie (20.000 de firme),  iar 1% din total (6.542 de companii) au 61% din cifra de afaceri. Restul de 2% devin nesemnificative. Practic creşterea economică a României se datorează aces­tor 1% din companii, cărora le merge mult mai bine decât le merge rău celorlalte. Ele sunt motorul economiei“.

Potrivit datelor colectate de CITR Group, la nivel naţional sunt 640.000 de com­pa­nii cu ac­tive sub un milion de euro, nişte fir­me care nu au reuşit să se capitalizeze şi nu re­uşesc să crească.

În plus, dintre cele 20.000 de companii cu active peste un milion de euro active pe piaţă,  mai mult de jumătate au probleme financiare (11.000 de firme).

„Cele 6.500 de firme sunt ţinte pentru investitori, iar restul sunt ignorate. Pentru că sunt prea mici şi nu intră în radarul lor.“

În opinia lui Andrei Cionca, pentru a supravieţui şi a se dezvolta, micii antreprenori români trebuie să înveţe să se asocieze, să fuzioneze, pentru a avea capital mai mare şi pentru intra pe radarul unor investitori mai mari. Este vorba atât de un efort educaţional, cât şi de implementarea unor mecanisme care să susţină antreprenorii. „De exemplu, inclusiv mecanismul de accesare a fondurilor europene are probleme. Soluţia pentru însănătoşirea acestor firme este să găsim mecanisme pentru a aduce capital.“