ANRE: Gazele pentru consumatorii casnici se scumpesc cu 6%, măsură preconizată din februarie

Autori: Dan Straut , Mediafax 26.09.2017

„Încă din 15 februarie am stabilit evoluţia preţurilor la gazele livrate populaţiei (categoria B1), am estimat o creştere cu 10 procente pe întregul an, iar acum suntem în măsură să anunţăm o creştere doar cu 6%. Atunci, în februarie, eram în faza în care la 72 de lei/MWh urma să mai adăugăm încă 20 şi am fi ajuns undeva la 90 de lei/MWh, dar lucrurile au evoluat favorabil şi creştem doar cu 5-6%”, a spus Emil Calotă.

Vicepreşedintele ANRE a precizat că instituţia va comunica evoluţia preţurilor şi în termeni nominali, procentele fiind mai puţin relevante. „La un consum mediu lunar per gospodărie de 130-140 de metri cubi, scumpirea aceasta înseamnă şase bani pe metrul cub - aproximativ 3,4-3,5 lei la o factură medie”, a precizat oficialul.

Emil Calotă a mai spus că în prezent este contractat deja aproximativ 60% din volumul de gaze necesar pentru iarnă şi „suntem foarte optimişti în legătură cu preţurile, având în vedere că la importuri cotaţiile nu mai sperie pe nimeni, nu mai sunt la nivelurile din anii trecuţi, au scăzut de la 350-400 la 150-160 de dolari pe mia de metri cubi”.

Oficialul a mai declarat că joi, 28 septembrie, Comitetul de Reglementare din cadrul ANRE se va întruni din nou, într-o şedinţă extraordinară, pentru o decizie finală privind preţul gazelor livrate populaţiei.

La 15 februarie, ANRE anunţa, într-un comunicat, următoarele: „În ceea ce priveşte piaţa gazelor naturale, odată cu finalizarea procesului de liberalizare la 1 aprilie 2017 şi în funcţie de evolutia preţului la gazele din producţia internă, care ar putea ajunge la 68-72 lei/MWh faţă de 60 lei/MWh cât este în prezent, va avea loc o modificare de preţ cu aplicabilitate de la acea dată de sub 10%, estimarea noastră la acest moment fiind de 5-6%”.