Florin Georgescu explică de ce vrea BNR să limiteze creditarea IFN-urilor: Creditele noi acordate de IFN-uri au crescut de trei ori mai mult decât creditele date de bănci, la dobânzi de cel puţin 10 ori mai mari. Aproape jumătate din clienţii IFN-urilor nu au venituri salariale, dar au credite de 2,5 miliarde de lei

Autor: Anelis Baciu 29.09.2017

„Îndatorarea popu­laţi­ei de la bănci şi IFN a intrat într-o fază de creş­­tere accelerată.“



Creditele noi acordate populaţiei de instituţiile financiar nebancare (IFN-uri) au avansat ameţitor cu un ritm de 63% în perioada iunie 2016-iunie 2017, de trei ori peste rit­mul de creştere al împrumuturilor noi acor­date de bănci, potrivit unei prezentări a prim-vi­ceguvernatorului BNR Florin Georgescu.

Creditele acordate de IFN-uri au luat amploare, în pofida faptului că dobânzile percepute de acestea sunt de cel puţin zece ori mai mari decât dobânzile băncilor.

Finanţările noi acordate de IFN-uri a cumulat circa 3,7 miliarde de lei în perioada iunie 2016-iunie 2017. Spre comparaţie, în urmă cu zece ani creditele noi acordate de IFN însumau doar 600 mil. lei.

„Ritmul de creştere al creditului nou în ca­zul IFN-urilor de 63% în perioada iunie 2016 - iunie 2017 a fost semnificativ mai ridicat decât cel înregistrat la nivelul băncilor, respectiv 20%, în aceeaşi perioadă. Îndatorarea totală a popu­laţi­ei de la bănci şi IFN a intrat într-o fază de creş­­tere accelerată“, scrie în prezentarea lui Geor­­gescu susţinută la audierea de miercuri din Senat.

Stocul creditelor acordate de IFN-uri a ajuns la 26,4 mld. lei în luna iunie a aces­tui an, adică 11% din totalul cre­ditelor din eco­nomie (bănci şi IFN-uri). Un sfert din finanţările IFN-urilor, echi­va­lentul a 6,5 mld. lei a mers către populaţie.

Dobânzile anuale efective (DAE) per­cepute de IFN-uri trec cu uşurinţă peste pragul de 100% în cazul împrumu­tu­rilor în lei pe un an. Pe de altă parte, în ca­zul băncilor DAE pentru creditele de con­sum în lei se situează la circa 10% pe an.

Concret, pentru un împrumut Pro­vi­dent de 3.000 lei pe 70 săptămâni, ni­velul DAE este de 138,44%. Suma to­ta­lă pe care clientul trebuie să o plă­tească este 5.124,86 lei, adică de aproa­pe două ori valoarea creditului primit. În si­tuaţia unor credite pe termen mult mai scurt, de câteva săptămâni, dobânzile anualizate ale IFN-urilor ajung şi la 7.000%, po­tri­vit cal­culelor BNR.

Avântul luat de finan­ţarea IFN-urilor la do­bânzi foarte mari a de­terminat BNR să ia mă­suri. BNR a decis astfel să majoreze din octom­brie ce­rinţa de capi­tal, pro­por­ţional cu riscurile. Con­cret, IFN-urile care vor acorda cre­dite pe o pe­rioa­dă de cel mult 15 zile la o do­bândă de peste 200% vor fi nevoite să ma­joreze ca­pi­ta­lul cu o sumă egală cu două treimi din valoarea cre­ditului acordat.

Cu alte cuvinte, la fiecare 100 de lei împru­mutaţi, IFN-ul trebuie să pună deoparte 67 de lei.