Dieselgate, un coşmar care nu se mai termină pentru Volkswagen: Factura după scandal a ajuns deja la 30 mld. dolari, după încă o amendă de $3 mld.

Autor: Alex Ciutacu 29.09.2017

Compania Volkswagen a fost amendată cu încă 3 miliarde de dolari în cazul scandalului Dieselgate din Statele Unite. Până acum, factura totală pentru scandalul legat de înşelătoria cu privire la testele de emisie ajunge la 30 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Valoarea acţiunilor producătorului german a scăzut cu 3% vineri, după ce comercianţii şi analiştii s-au înspăimântat la ideea că gigantul încă înregistrează acuze şi amenzi, după doi ani de la debutul scandalului.

„Acesta este încă un anunţ neaşteptat din partea Volkswagen, nu doar din perspectiva câştigurilor şi a cash flow-ului ci şi din cea a credibilităţii faţă de management”, spune Arndt Ellinghorst, analist pentru Evercore ISI.

Cel mai mare producător de automobile din Europa a recunoscut în septembrie 2015 că a utilizat software ilegal pentru a trişa la testele de emisie diesel din Statele Unite, declanşând cea mai mare criză în business din ultimii 80 de ani.

Înainte de vineri, compania a pus deoparte 26.7 miliarde de euro pentru a acoperi costurile amenzilor şi ale restaurării vehiculelor. Vineri, a anunţat că repararea situaţiei va costa mai mult decât se aştepta şi că trebuie să rezerve un alt provizion de aproape 3 miliarde de dolari.

„Trebuie să lucrăm mai mult pentru a reface partea hardware”, spune un purtător de cuvânt al companiei, adăugând că oamenii din Statele Unite trebuie să aştepte mai mult pentru ca maşinile lor să fie reparate.

În Europa, unde doar un update software este necesar pentru cele 8.5 milioane de maşini afectate, pe lângă integrarea unei componente, ceea ce vizează doar 3 milioane dintre ele, procesul de a le repara se desfăşoară în parametrii de timp, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Provizionul adiţional se va reflecta în rezultatele reportate pe data de 27 octombrie, pentru al treilea trimestru.