CFR Marfă a intrat în vizorul Consiliului Concurenţei după ce statul i-a şters datorii de 350 mil. euro. „Am primit plângeri de la operatorii privaţi de marfă”

Autor: Roana Rotaru 30.09.2017

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spune că  există „o posibilitatea foarte rezonabilă” să deschidă o investigaţie în cazul CFR Marfă, după ce operatorii privaţi de transport s-au plâns că CFR Marfă beneficiază de un regim preferenţial din partea statului, care i-a şters datorii de 1,6 mld. lei (350 mil. euro) în 2013.

„CFR Marfă i s-a şters datorii de 350 mil. euro cu promisiunea statului român că o privatizează. Statul a încercat să o privatizeze şi a eşuat. Au trecut de atunci patru ani,  datoriile au rămas şterse, iar firma face datorii în continuare. Un concurent poate să spună: <<Eu nu am de unde să aduc bani de acasă. Eu dacă aş avea o gaură de sute de milioane de euro aş închide că nu am de unde să aduc bani>>. Dacă comisa deschide investigaţia este posibil să ceară repunerea pe rol a datoriei cu dobânzi sau să ceară un plan de restructurare a companiei prin vânzare”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

Compania naţională CFR Marfă, cel mai mare transportator feroviar de marfă, a finalizat anul 2016 cu o cifră de afaceri de peste 678 mil. lei şi pierderi de 194 mil.lei, rezultate obţinute cu ajutorul a 6.250 salariaţi. Anul trecut compania de stat CFR Marfă avea datorii de circa 872 mil. lei, potrivit datelor publice.