Bailout-urile vor readuce sectorul bancar rusesc sub controlul statului

Autor: Catalina Apostoiu 03.10.2017

Banca centrală a Rusiei a naţionalizat două bănci private cu afaceri dubioase, iar observatorii cred ca acesta ar putea fi doar începutul unei operaţiuni mai ample de curăţare a sectorului bancar rusesc.



După ce a anunţat că va naţionaliza a doua mare bancă în trei săptămâni, banca centrală a Rusiei a susţinut săptămâna trecută că a evitat un „efect de domino“ în sector. S-ar putea ca lucrurile să nu fie atât de simple, totuşi, scrie Financial Times.

Există riscul ca şi alte bănci private din Rusia să fie luate în vizor. În plus, atenţia se concentrează asupra întrebării dacă banca centrală nu ar fi trebuit să identifice problemele Otkritie şi B&N Bank mai devreme şi să ia măsuri. Există de asemenea semne de întrebare privitoare la măsura în care însăşi banca centrală este responsabilă pentru aceste probleme.

Cele două bailouturi evidenţiază presiunile pe care băncile mari private din Rusia le resimt în continuare. Prăbuşirea preţurilor pe­tro­lu­lui şi sancţiunile occidentale au împins eco­no­mia rusă în doi ani de recesiune chiar într-o pe­rioadă în care sistemul bancar local se confrunta în con­ti­nua­re cu problema creditelor rele, generată de criză.

Banca centrală speră că prin salvarea celor do­uă bănci va proteja alte bănci private de genul de re­tr­ageri din depozite înregistrate de cele două du­pă ce Otkritie a fost retrogradată la junk de o a­genţie rusă de rating, iar  Yugra, o altă bancă pri­vată, s-a prăbuşit în iulie. Însă şi alte bănci private au cel puţin unele dintre caracteristicile care au pro­vocat probleme în cazul Otkritie şi B&N.Cele două nu erau grupuri bancare „pure“, ci erau parte, sau folosite de către pro­prietari pentru clădirea unor imperii de business mai vaste. Cele două bănci s-au dezvoltat rapid şi prin achiziţii, în parte parti­ci­pând la „pro­gramul de reabilitare finan­cia­ră“ al băn­cii cen­trale prin care erau salvate băn­cile mai mici, cu pro­­­­­bleme, cu ajutorul unei fi­nan­ţări ieftine de către stat.

Este posibil însă ca toată această situaţie să nu afecteze reputaţia Elvirei Nabiullina, guver­na­torul băncii centrale. Mulţi investitori o văd ca pe arhi­tectul trecerii la un curs fluctuant la sfârşitul a­nului 2014, poate cea mai importantă decizie care a ajutat Rusia să treacă de furtuna economică din ulti­mii trei ani. Nabiullina este de asemenea lăudată pentru di­minuarea sectorului bancar de la 900 până la nu mai mult de 500 de bănci de la începutul man­da­tului său în 2013 şi pentru evitarea unei crize bancare mai ample.

Naţionalizarea Otkritie şi B&N va cimenta procesul de readucere a sec­to­ru­lui bancar sub con­trolul statului, proces început în mo­mentul în care băncile de stat au fost folosite pen­­tru conso­li­darea băncilor cu probleme în tim­pul crizei din 2008.

În urma procesului, aproape două treimi din activele bancare ale Rusiei vor încăpea pe mâinile statului, reducând competiţia.

Astfel, se întăreşte modelul de capitalism de stat care s-a dezvoltat sub conducerea lui Vladimir Putin.

Acest lucru ar putea pune şi mai multă presiune pe băncile private rămase, în cazul în care consumatorii, îngrijoraţi, se vor îndrepta către băncile de stat care se bucură cel puţin de o garanţie cvasi oficială.

Banca centrală a anunţat în această lună că intenţionează să întoarcă Otkritie în mâini private odată încheiat procesul de reorganizate. Însă după cum au descoperit alte ţări din 2008, astfel de transformări sunt de durată, iar găsirea unor cumpărători privaţi nu poate fi garantată.

Aproape 70% din sectorul bancar al Rusiei se află acum sub controlul statului, iar proporţia la nivelul general al economiei ruse s-a dublat în ultimul deceniu.