Un producător agricol din Arad cu afaceri de 2 mil. euro: „Preţurile la noi, în vest, sunt mai mici cu 20 euro/tona de produs din cauza costului transportului până în Portul Constanţa“

Autor: Roana Rotaru 03.10.2017

Producătorul agricol Agro Raluca, care cultivă cereale şi plante uleioase pe circa 2.000 de hectare din judeţul Arad, din care 600 hectare în proprietate, spune că arenda pe care o plăteşte proprie­ta­rilor terenurilor pe care le lucrează este şi de aproape două ori mai mare în judeţul Arad faţă de arenda pe care o încasează proprietarii de teren agricol din sudul ţării.

Compania Agro Raluca, care lucrează te­ren agricol în localităţiile arădene Semlac, Şeitin, Năd­lac şi Secusigiu, plăteşte o arendă de 1.500 kilo­grame de grâu sau po­rumb pe hectar, ceea ce la un preţ me­­diu de 0,65 lei pe kilogram înseamnă 975 lei pe hectar. „Plătim o arendă de 1.500 kilograme cereale boabe la hectar, grâu sau porumb - ce vrea pro­prie­tarul -, la care se adaugă im­pozitul pe terenurile aren­da­te, impozitul pe venituri din arendă şi CAS-ul aferent. Cei care au animale preferă plata în cereale, alţii cer e­­chi­­valentul în bani. În sudul ţării arenda e între 8.000 şi 1.000 kg de cereale, iar la Agenţia Domeniile Statului arenda este de 600 kg. Aici în vest e com­petiţie, toată lumea dă ceva în plus şi pre­ţul creşte”, a declarat pentru ZF Dan Herţeg, proprietarul com­pa­ni­ei.