Multinaţionalele „vânează“ businessurile româneşti din industria cărnii. Ce a mai rămas de cumpărat?

Autor: Mădălina Dediu Panaete 03.10.2017

Trei din primii zece jucători din domeniul procesării cărnii sunt controlaţi de grupuri străine, iar doi dintre aceştia au fost preluaţi în ultima lună, într-unul dintre puţinele sectoare mari ale industriei alimentare care mai rămăsese „neatins“ de expansiunea grupurilor străine.

„Există o oportunitate pe piaţă în acest moment. Industria cărnii se consolidează. Vor fi pe viitor trei jucători mari, câţiva regionali şi câţiva mici. Se pare că modelul pieţei lactatelor va fi urmat de piaţa cărnii“, a spus Radu Timiş, proprietarul grupului Cris-Tim, cu afaceri de peste 120 mil. euro.

Radu Timiş, Ioan Popa ( Transavia), Vasile Lucuţ (Unicarm), Bogdan Stanca ( Aaylex Group), familia Crăciunescu ( Diana SRL), fa­mi­lia Naghi (Aldis) şi grupul de investitori români din spatele Agricola Bacău sunt antreprenorii din top zece care încă nu au „cedat ten­taţiilor“ multinaţionalelor aşa cum a fost cazul Elit Cugir, care a fost vândut către Smithfield sau Caroli, cum­părat de gigantul mexican Sigma.

Însă, oferte de cumpărare pentru majoritatea acestor antreprenori au venit de la marii jucători.

De exemplu, reţeaua de magazine cu peste 100 de unităţi dezvoltată de Unicarm, companie controlată de Vasile Lucuţ, este „curtată“ de Profi şi Mega Image, conform surselor ZF.