Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei din Rusia, a fost condamnat la 20 de zile de închisoare

Autori: Andrei Ionascu , Mediafax 02.10.2017

Navalnîi a fost reţinut de poliţie vineri, în timp ce se pregătea să călătorească în oraşul Nijni Novgorod pentru un miting, în cadrul campaniei sale de contestare a preşedinţiei lui Vladimir Putin.

Deşi echipa lui Navalnîi susţine că protestul a fost autorizat, poliţia locală l-a arestat pe managerul său de campanie şi a organizat rapid un eveniment în locul în care trebuia să aibă loc mitingul.

Din pricina condamnării la închisoare, Alexei Navalnîi nu va putea să conducă un miting important programat pentru sâmbătă în oraşul natal al lui Vladimir Putin, Sankt Petersburg, în ziua în care liderul de la Kremlin va împlini 65 de ani.

"Bătrânul Putin este atât de speriat de mitingurile noastre în regiuni, încât a decis să fie fericit oferindu-şi un mic cadou pentru ziua lui de naştere. Este mai sigur în acest fel", a spus Navalnîi, prin intermediul contului de Twitter.

Alexei Navalnîi a mai fost încarcerat de două ori în acest an, câte 15 şi 25 de zile, după ce a organizat mitinguri şi proteste împotriva corupţiei de la nivel guvernamental.

Activiştii de opoziţie din Rusia se declară îngrijoraţi înaintea alegerilor prezidenţiale din martie 2018 şi acuză autorităţile că privesc nepăsătoare la incidentele violente.

Preşedintele Vladimir Putin nu şi-a anunţat deocamdată candidatura pentru cel de-al treilea mandat, în timp ce Navalnîi vrea să candideze deşi comisia electorală centrală din Rusia l-a declarat ineligibil din cauza unei condamnări la închisoare.