Banca Transilvania se uită şi la Garanti Bank. Banca din Cluj este în proces de achiziţie a Bancpost, având ca ţintă să ajungă numărul unu pe piaţă. UPDATE.Răspunsul Băncii Transilvania

Autor: Cristian Hostiuc 06.10.2017
Banca Transilvania, care are ca strategie extrinderea pe piaţă, atât prin achiziţii, cât şi prin creştere organică, se uită şi la Garanti Bank România, o bancă aflată pe locul 10 în piaţă, cu o cotă deloc de neglijat, de 2,2%.
 
Au fost ceva discuţii, dar nu fac nimic (Garanti) până anul viitor, a menţionat pentru ZF o sursă de pe piaţa bancară.
 
Banca a răspuns vineri dimineaţă informaţiilor publicate de ZF: ”Nu suntem în discuţii sau negocieri pentru Garanti Bank”.
 
Discuţiile dintre cele două părţi ar putea fi mai uşoare, având în vedere că CEO-ul Băncii Transilvani este Omer Tetik, cu origini turceşti.
 
Garanti Bank este controlată de unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Turcia, unde principalul actionar este gigantul spaniol BBVA, una dintre cele mai importante bănci ale Europei. De mai mult timp, BBVA analizează operaţiunile bancare din România ale Garanti, care nu au o masă suficientă pe măsura ambiţiilor spaniolilor. Pentru a conta într-o piaţă unde activează, BBVA are ca ţintă primele 3 poziţii, condiţie pe care Garanti Bank România nu o îndeplineşte.
 
La finalul lui 2016, Garanti Bank România avea active de 8,9 mld. lei (1,9 mld. euro), în scădere faţă de 2015, când a avut active de 9,5 mld. lei, cu o cotă de piaţă de 2,5%.
 
Banca Transilvania este în plin proces de negociere pentru achiziţia Bancpost, numărul 9 pe piaţă, cu o cotă de 2,9%. După succesul înregistrat prin achiziţia Volksbank în 2015-2016, care a propulsat-o pe locul 2 în România, cu o cotă de piaţă de 13%, Banca Transilvania mai vrea să cumpere bănci, pentru a-şi creşte poziţia şi poate de a ajunge numărul unu în România.
 
Pe bursă, Banca Transilvania are o capitalizare de 9,7 mld. lei (2,1 mld. euro), având suficiente resurse financiare pentru achiziţia unor alte bănci.