„Situaţia poate degenera rapid“: Guvernul spaniol, companiile şi agenţiile de rating au dezlănţuit ofensiva ameninţărilor asupra Cataloniei. Firmele nemţeşti se tem de un şoc mai mare ca Brexitul

Autor: Bogdan Cojocaru 09.10.2017
Pe măsură ce nebunia independenţei Cataloniei creşte în amploare, provincia spaniolă este supusă unor atacuri şi ameninţări economice şi financiare tot mai dure, după aceeaşi reţetă ca în cazul Brexitului.

Guvernul central spaniol, companii şi agenţii de rating deopotrivă au trimis catalanilor mesaje de intimidare. Fitch şi S&P, două dintre cele mai mari agenţii de rating din lume, au avertizat că ar putea retrograda calificativul datoriei suverane a Cataloniei deoarece tensiunile politice dintre guvernul local şi cel central „se vor înrăutăţi probabil pe termen scurt“, ceea ce ar putea duce la întreruperea fluxului de lichidităţi de stat către provincia al cărei guvern local vrea separarea de Spania. Catalonia este una dintre cele mai bogate şi industrializate regiuni ale Spaniei, dar şi una dintre cele mai îndatorate. Pentru că datoriile sale au un calificativ nere­comandat investiţiilor, provincia nu se poate finanţa direct de pe pieţe şi depinde de guvernul central. Retro­gradarea calificativului va înrăutăţi situaţia financiară a Cataloniei. Eforturile pentru independenţă, printre care un referendum ilegal, ale guvernului regional au creat în Spania cea mai gravă criză politică din ultimele decenii. Provincia contribuie cu aproximativ 19% la PIB-ul spaniol şi atrage cei mai mulţi turişti.

Madridul, deşi şi-a îndulcit tonul şi şi-a cerut iertare pentru bătăile administrate de poliţia antirevoltă votanţilor catalani în referendumul ilegal pentru independenţă, a reacţionat hotărât pe alt front: printr-un decret a făcut mai uşor pentru companii să-şi mute sediile din Catalonia în alte părţi ale ţării, scrie presa spaniolă. Unele companii mari, printre care o bancă, spun că vor face exact aşa. Afacerile care-şi transferă baza fiscală reprezintă lovituri date bugetului regiunii. Decretul ar fi proiectat special pentru Caixabank, una dintre cele mai mari instituţii de credit spaniole, deoarece permite băncii să-şi transfere baza legală şi fiscală afară din regiunea pe care preşedintele catalonez Carles Puigdemont o vrea separatistă fără o întâlnire a acţionarilor, aşa cum se prevede în statutul companiei. După acest pas făcut de Madrid, Caixa, a treia bancă în funcţie de mărime, a anunţat că se va muta la Valencia, notează The Guardian. O altă bancă, Sabadell, a luat o decizie asemănătoare.

„Guvernul lucrează la modificări legislative pentru că în caz de urgenţă orice companie îşi poate muta sediul fără consultarea acţionarilor“, a declarat pentru Reuters o sursă din ministerul de finanţe al guvernului central.

Dacă tensiunile dintre Catalonia şi Madrid degenerează, băncile vor fi expuse la ieşiri de capital şi de aceea s-ar impune măsuri urgente pentru astfel de afaceri.

Şi companii mari din alte domenii caută alternative. Două dintre acestea sunt Gas Natural Fenosa şi Abertis, companie din domeniul infrastructurii. Principalul activ din Catalonia al Abertis sunt drumurile cu taxă, deţinute de guvernul local. Unele companii mai mici, precum Oryzon, din domeniul biotehnologiei, şi Eurona, din sectorul telecomunicaţiilor, s-au mutat deja. Naturhouse este o altă firmă care a abandonat recent Bercelona pentru Madrid. Cel puţin 12 companii şi-au mutat deja sediile sau au anunţat planuri în acest sens.

„Este rezultatul unei politici iresponsabile care provoacă nelinişte în comunitatea de afaceri“, a explicat ministrul economiei Luis de Guindos. Catalonia găzduieşte 7.100 de companii străine, printre care Volkswagen, Nissan şi Cisco. Dacă provincia reuşeşte să obţină independenţa, va fi probabil scoasă din UE şi din tratatele comerciale ale Spaniei. Acest lucru ar complica afacerile multinaţionalelor de acolo. Un purtător de cuvânt al SEAT, o subsidiară a VW, a descris ca „doar zvonuri“ rapoartele din presă cum că ar lua în considerare mutarea bazei fiscale. Firmele catalane ar avea în faţă perspectiva funcţionării într-un stat nou independent fără acorduri comerciale formale, o situaţie chiar mai gravă decât Brexitul, apreciază Carsten Hesse, economist la Berenberg Bank.

Incertitudinile legate de Catalonia paralizează investiţiile locale, a avertizat ministrul economiei.

Neliniştea a ajuns până la companiile germane, investitori în regiune. Doar în 2015 Germania a investit jumătate de miliard de euro în Catalonia, notează Deutsche Welle. Şefii firmelor germane au atenţionat că o aventuală decizie unilaterală a liderilor catalani de a separa Catalonia de Spania le-ar putea aduce investiţiile într-un iad legislativ şi economic.

„Instabilitatea politică reprezintă o ameninţare directă la adresa dezvoltării economice. Dubiile legate de statutul Cataloniei în cadrul Spaniei şi al Uniunii Europene neliniştesc companiile germane“, a afirmat Volker Treier, oficial al Camerei germane pentru industrie şi comerţ.

Eckart Woertz, cercetător la think-tank-ul Barcelona Center for International Affairs, a fost citat de Spiegel Online spunând că „multe companii ar putea părăsi regiunea în special dacă sunt îngrijorate că vor fi expuse permanent unor situaţii legale opace“.

„Situaţia poate degenera rapid“, a avertizat şi Albrecht Peters, preşedintele unei asociaţii a oamenilor de afaceri germani din Spania.

Un purtător de cuvânt al Siemens a spus că o posibilă  acţiune pentru independenţă „ar fi un şoc mai mare decât Brexitul“ pentru compania sa şi că „nici măcar în cazul Brexitului nu ştim ce se va întâmpla“.