Preţul energiei a crescut cu 55%. Cine a caştigat, cine a pierdut?

Autor: Alina-Elena Vasiliu 09.10.2017

Preţul mediu al energiei electrice a fost de 215,16 lei/MWh în primele nouă luni din acest an, în creştere cu 55% faţă de media de 138 de lei/MWh din perioada similară a anului trecut arată calculele ZF realizate pe baza datelor de pe bursa Opcom - principalul instru­ment de tranzacţionare a energiei în Romania.

Fluctuaţiile de preţ au marcat astfel piaţa energiei pană acum, cu două varfuri care au fost atinse în ianuarie-februarie şi în iulie-august.

Anul 2017 a fost pană acum anul producătorilor de energie electrică, în condiţiile în care preţurile de tranzacţionare a energiei pe piaţa angro au crescut, însă furnizorii au vandut la preţuri reduse către consumatorii finali, doar pentru a nu ieşi din piaţă. Cu toate acestea, cinci dintre cei mai mari traderi de energie au intrat în insolvenţă în acest an: Transenergo Com, Arelco Power, KDF Energy, Energy Holding şi Elcomex.

Piaţa de energie electrică se pregăteşte de liberalizarea completă de la 1 ianuarie, ceea ce înseamnă că toată energia se va tranzacţiona pe piaţa concurenţială, iar consumatorii îşi vor putea alege furnizorul în funcţie de preţul pe care îl oferă. Astfel, ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) nu va mai fi implicată în stabilirea preţului.