O cincime dintre maşini ajung la service pentru intervenţii în afara reviziilor standard, de multe ori pentru reparaţii legate de suspensii din cauza drumurilor proaste

Autor: Roxana Rosu 09.10.2017

O cincime dintre maşini ajung la service pentru intervenţii în afara reviziilor standard, iar 29% pentru revizie, o particularitate a pieţei româneşti fiind intervenţiile dese asupra suspensiilor şi direcţiei din cauza calităţii drumurilor, arată un studiu realizat de Business Lease, unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de mobilitate şi leasing operaţional pe plan naţional.

Astfel, în România, 20% dintre maşini ajung în service pentru reparaţii în afara reviziilor standard (ceea ce reprezintă 21% din costurile totale de întreţinere a maşinii), 29% dintre maşini se prezintă pentru reviziile periodice (46% din costurile totale de întreţinere a maşinii), iar 51% dintre maşini se prezintă la service pentru anvelope – schimb sezonier şi înlocuire de anvelope uzate (ceea ce reprezintă 33% din costurile totale de întreţinere a maşinii).

În majoritatea cazurilor, maşinile merg în service pentru reviziile periodice – revizii, ulei, filtre, fluide, kit de distribuţie – şi pentru schimb de anvelope. Totuşi, studiul arată că maşinile ajung în service des şi pentru întreţinere şi reparaţii legate de suspensii. Din cauza calităţii drumurilor, deseori este necesară înlocuirea elementelor de suspensie – bucşe, bielete antiruliu, amortizoare – şi a celor de direcţie – cap de bară, bielete etc.

Separat, odată cu înaintarea în vârstă şi rulajul maşinii, piesele fabricate din cauciuc sau plastic cedează şi necesită înlocuire (furtunuri şi unele cablaje). De asemenea, în urma accidentelor, maşinile ajung în service şi pentru reparaţia elementelor de caroserie avariate.

„20% dintre autovehiculele comandate la noi în leasing operaţional beneficiază de un grad ridicat de tehnologizare (camere auto avansate/sisteme de avertizare anti-coliziune/faruri adaptative/sisteme de infotainment), iar acest procent este în creştere. Clienţii noştri iau tot mai mult în calcul prevenţia accidentelor – fie prin echipări suplimentare ale maşinilor, fie prin cursuri de condus preventiv. Multe dintre aceste investiţii sunt recuperate pe parcurs şi conduc chiar la optimizarea bugetului de reparaţii. Situaţia infrastructurii îşi spune însă cuvântul şi afectează comercial companiile, fie că vorbim de timpii alocaţi deplasărilor sau transporturilor, fie că discutăm de cheltuielile de service”, declară Ioana Grigore, Director Comercial al Business Lease România.

Cifrele studiului arată de asemenea că pentru mentenanţă, în medie, maşinile ajung la service după 25.000 km sau 1 an, după cum prevăd producătorii de autoturisme.

Pentru elemente de frânare, care fac parte din categoria consumabilelor, maşinile ajung la service, în medie, după 30.000 – 40.000 km.

Pentru reparaţii care nu fac parte din categoria înlocuirii consumabilelor (piese de suspensie, direcţie etc.) sunt duse la service, în general, maşinile mai vechi de trei ani şi care depăşesc 80.000 - 90.000 km.

Studiul a fost realizat pe un număr de peste 1.500 de autoturisme, 65% dintre aceste maşini în Bucureşti, iar 35% în restul ţării,  75% dintre şoferi fiind bărbaţi. Din totalul maşinilor alese de clienţii Business Lease România, primele două poziţii sunt ocupate de mărcile Ford şi Dacia, cu 50%, urmate de Hyundai, cu 13%, Skoda, 12%, şi Volkswagen, cu 10%.

”Cu toate că autoturismele noi sunt tot mai performante, situaţia infrastructurii din România are un impact semnificativ asupra costurilor de întreţinere şi fiabilităţii oricărui vehicul. Odată cu învechirea maşinii, valoarea acesteia scade, în timp ce costul total al reparaţiilor creşte semnificativ. În plus, reparaţiile multiple pot genera incidente neplăcute în timpul experienţei la volan”, precizează reprezentanţii companiei.

Acesta este şi motivul pentru care Business Lease recomandă utilizarea autoturismelor în regim de leasing operaţional pe o perioadă de maximum 57 de luni, respectiv 160.000 km (alimentare pe benzină) şi 180.000 km (motorină).