În Ungaria, banca centrală apreciază că dobânzile real negative vor persista 7-8 ani, o oportunitate de a se îndatora pentru toată lumea

Autor: Bogdan Cojocaru 10.10.2017

Guvernul maghiar a reuşit să se împrumute de câteva ori de la începutul anului la dobânzi negative, semn că investitorii sunt dispuşi să plătească pentru privilegiul de a împrumuta această ţară est-europeană, după cum se laudă oficialii de acolo. De asemenea, şi dobânzile reale sunt negative şi ar putea rămâne aşa 7-8 ani, apreciază viceguvernatorul băncii centrale.

Ungaria trăieşte în lumea dobânzilor negative. La începutul lunii trecute, agenţia ungară pentru managementul datoriei guvernamentale bifa un moment istoric: vindea titluri de trezorerie la discount de 15 miliarde de forinţi (50 de milioane de euro) cu un yield de -0,02%. Randamentele minim, mediu şi maxim din acea licitaţie erau toate negative. Oferta a fost suprasubscrisă de trei ori. „Este un moment măreţ“, aprecia ministrul economiei Mihaly Varga, notând că experienţa este fără precedent pentru Ungaria. Împrumuturile la dobânzi negative ar reflecta faptul că avansul economic şi perspectivele au convins jucătorii de pe piaţă că merită să investească în Ungaria.

În Ungaria şi dobâzile reale sunt negative şi ar putea să rămână  aşa timp de 7-8 ani, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru afaceri, pentru gospodării şi guvern, a afirmat viceguvernatorul băncii centrale Marton Nagy. La o conferinţă organizată de Portfolio.hu, oficialul a notat că în timp ce ratele de dobândă, ajustate la creşterea preţurilor de consum, s-au dus în jos în întreaga regiune, cele mai mari scăderi au fost în Ungaria. În acest mediu are sens ca statul să emită obligaţiuni cu scadenţe lungi şi dobânzi mici, fixe. Nagy a arătat că cheltuielile cu dobânzile ale Ungariei s-au redus de la 5% din PIB în 2013 la 3% din PIB şi se vor duce în jos şi mai mult. El a încurajat firmele să acceseze credite şi să investească în loc să-şi lase activele financiare să se acumuleze. Bancherul a sugerat că băncile ar trebui să-şi stabilească dobânzi fixe pentru creditele lor imobiliare pentru perioade de până la 20-30 de ani. Banca centrală analizează cum ar putea să convertească actualele credite cu dobânzi variabile date de bănci în instrumente cu dobânzi fixe.

Banca centrală şi-a relaxat politica monetară mai mult decât se aşteptau analiştii luna trecută, limitând depozitele de trei luni şi scăzând dobânzile pentru depozitele de o zi, scrie Budapest Business Journal.

Stocurile băncilor maghiare de credite pentru companii şi depozitele de acelaşi tip au crescut în august faţă de luna anterioară. De asemenea, a continuat să crească şi stocul creditelor de retail. Companiile s-au îndatorat încontinuu din februarie.

Împrumuturile de retail şi-au continuat în august un ritm de creştere început în vara anului trecut, arată datele băncii centrale. Gospodăriile sunt deponenţi neţi în termeni reali din decembrie 2014, cu o singură excepţie. Datoria de stat a Ungariei, calculată după regulile de la Maastricht, a scăzut de la 74,9% din PIB la sfârşitul lunii martie la 74,4% la sfârşitul lunii iunie, potrivit celor mai recente date ale băncii centrale. Aceasta mai arată că depozitele în valută şi de cont curent au crescut semnificativ în cadrul activelor financiare ale gospodăriilor. Creditele nete ale gospodăriilor s-au situat la 1.578 miliarde de forinţi (5,05 miliarde de euro), echivalentul a 4,4% din PIB, în perioada de 12 luni încheiată la finalul trimestrului al II-lea al acestui an.