Marea deconectare: semnalele de criză abundă în economia globală, însă euforia investitorilor este la cote maxime. Criza catalană, Brexitul, alegerile de anul viitor din Italia, precum şi politicile lui Trump sunt motive serioase de îngrijorare

Autor: Bogdan Cojocaru 09.10.2017

Ca un semn al îmbunătăţirii încrederii în zona euro, indicele Sentix al optimismului investitorilor a atins în octombrie cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

În SUA, indicii bursieri Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq au spart multimple recorduri în acest an. Euforia de pe Wall Street se propagă şi pe bursele asiatice, dintre care unele merg şi ele din record în record.

Motive de euforie sunt, în condiţiile în care mersul economiei mondiale trezeşte optimism, iar indicatorii din marile economii, cum ar fi Germania şi Statele Unite, nu dau motive de îngrijorare. Cu toate acestea, riscurile şi avertismentele abundă. În zona euro se vorbeşte de o criză spaniolă, provocată de forţele separatiste din Catalonia, mai gravă decât Brexitul, un proces ale cărui efecte încă nu sunt pe deplin înţelese. Pentru unii analişti, pro­ble­me­le Spaniei distrag atenţia de la pro­ble­me europene şi mai mari, cum ar fi ale­gerile de anul viitor din Italia. Decizia ad­ministraţiei preşedintelui american Do­nald Trump de a majora la 300% tari­fele pentru avioanele canadiene Bombardier amintesc că războaiele comerciale se pot intensifica rapid. 

Apoi, înainte de a pleca de la conducerea ministerului de finanţe al Ger­ma­niei pentru a deveni pre­şedintele Bundestagului, Wolfgang Schaeuble a avertizat într-un interviu pentru Financial Times că o nouă criză financiară stă la pândă în condiţiile în care „noi bule“ speculative încep să fie vizibile. Nu e de mirare că prestigioasa revistă The Economist se întreabă într-un cover story recent cu titlul „Piaţa bull în orice“ dacă nu cumva „preţurile activelor sunt prea mari“.

Creditele instabile şi creşterea nivelului datoriilor globale ar putea arunca economia mondială într-o nouă criză  financiară, a avertizat Schaeuble.

„Economişti din toată lumea sunt îngrijoraţi de riscurile mai mari apărute din acumularea de mai multă şi mai multă lichiditate şi din umflarea datoriilor publice şi private. Şi eu sunt îngrijorat“, a spus neamţul, cunoscut pentru succesul său în a aduce bugetul Germaniei la echilibru şi pentru obsesia sa privind austeritatea.

Schaeuble a explicat că ar putea să apară curând „noi bule“ după ce băncile centrale au pompat mii de miliarde de dolari şi euro pe pieţele financiare pentru a impulsiona inflaţia şi economiile.

Ministrul german a spus că este îngrijorat şi de eventualele slăbiciuni ale zonei euro, făcând referire la creditele neperformante din portofoliile băncilor, o moştenire din criza anterioară.

Dar până la venirea noii crize, indicele Sentix pentru încrederea investitorilor din zona euro a atins luna aceasta cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Este de remarcat că la sfârşitul lunii noiembrie anul trecut firma Sentix aten­­ţiona că investitorii sunt tot mai îngri­jo­raţi în legătură cu Italia, te­mându-se că un vot negativ în referen­du­mul constituţional ce se apropia rapid ar putea declanşa o criză eco­no­mică şi politică cu consecinţe ample pentru viitorul zonei euro. Mai mulţi ana­lişti ca niciodată după 2012 se temeau că este posibilă fragmentarea zonei euro în următoarele 12 luni. N-a fost aşa, însă de atunci riscurile politice s-au acumulat.

În Franţa, un subindice pentru industrie a rămas aproape de cel mai ridicat nivel de după 2011, notează FT. Până acum, încrederea managerilor din Germania a stat aproape de cel mai ridicat nivel, cu toate că a slăbit în august şi septembrie. Activitatea din industria germană şi-a revenit din amorţeala de vară, înregistrând în au­gust cel mai rapid ritm de creştere din ultimii şase ani. Aceasta înseamnă că cea mai mare economie europeană îşi cro­ieşte drum în forţă prin al doilea semestru. Creşterea, ajustată la factorii sezonieri şi la inflaţie, a fost de 2,6% în ritm lunar, faţă de avansul de 0,1% în iulie, potrivit ministerului economiei.

Este cea mai mare creştere din iulie 2011 încoace. În ritm anualizat, avansul a fost de 4,7%.

Şi comenzile pentru industria germană şi-au revenit, crescând cu cel mai rapid ritm din decembrie. Exportatorii au profitat de cererea globală. Datele au atenuat teama că exportatorii vor fi încetiniţi de aprecierea euro. Bundesbank apreciază că economia ca continua  să crească puternic în al treilea trimestru. Guvernul, care va fi condus în continuare de cancelarul Angela Merkel, şi-a îmbunătăţit propriile estimări de creştere economică. Pantheon Macroeconomics notează că investitorii rămân calmi în faţa riscurilor politice mai mari din zona euro. În alegerile federale recente, un partid xenofob a reuşit să obţină un rezultat care l-a adus în parlament. Partidele tradiţionale au evoluat sub aşteptări. În Spania, Madridul a avertizat că dacă va continua rebeliunea, Catalonia riscă să se se scufunde într-un haos economic şi că guvernul este pregătit să intervină şi să recapete controlul.