Tudose anunţă "o mini remaniere" săptămâna aceasta. Ce miniştri se află pe lista neagră a premierului. "Voi lua nişte decizii dure, dar necesare"

Autori: Adrian Ilie , Mediafax 10.10.2017

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, la Antena 3, că va face ”o mini remaniere” care va viza mai mulţi miniştri ”cu probleme de percepţie la nivelul opiniei publice şi, în unele situaţii, la nivelul Comisiei Europene”.

Mihai Tudose a contestat cifrele prezentate într-un sondaj comandat de către PSD referitor la încrederea de care se bucură miniştrii. ”Dacă nu ai mâncat nişte copii cruzi dimineaţă, nu ai cum să cazi în două săptămâni de la 48 la 20%. Mai mult, târgu-i mic, se află cine a comandat şi cum l-a comandat (sondajul - n.red.)”, a declarat premierul.

Tudose a spus că, în eventualitatea în care sondajul ar prezenta cifre reale, rezultă că ar trebui ca Guvernul să rezolve anumite probleme care au apărut în interiorul său. ”Dacă lucrurile stau aşa ori sunt eu de vină prin ceea ce fac sau nu fac, ori sunt nişte lucruri în Guvern care justifică aceste cifre - prezenţa unor miniştri cu probleme penale, legat de activitatea sau lipsa de rezultate a unor miniştri - şi săptămâna aceasta voi lua nişte decizii dure, dar necesare (...) Să spunem că este adevărat: ori avem o problemă şi trebuie să plec acasă, ori sunt nişte probleme în Guvern şi trebuie să le reglăm”, a declarat Tudose precizând ulterior că este vorba de ”o mini remaniere”.

Întrebat care ar fi miniştrii care vor fi înlocuiţi, pe lângă cei cu probleme penale, prim-ministrul a spus: ”Sunt cel puţin încă doi miniştri pe care am să-i rog să părăsească Guvernul.”

Tudose a refuzat să dea vreun nume de ministru care va fi remaniat, limitându-se a spus că printre ei sunt ”trei cu probleme care crează probleme şi la nivel de percepţie publică şi, în unele situaţii, şi la nivelul Comisiei Europene”. Invitat să precizeze dacă înlocuirea unor membri ai cabinetului a fost sugerată de la Bruxelles, Tudose a spus: ”Nu ştiu dacă «sugerat» e cuvântul. Când cineva spune clar un lucru, aia nu-i sugestie, este un mesaj foarte clar.”

În ce priveşte tensiunile din partid, premierul a admis existenţa unei nemulţumiri. ”Poate proveni din nemulţumirea şi frustrarea unor din partid sau din afara partidului că lucrurile merg, de la nişte oameni care nu sunt foarte fericiţi că nu le-au ieşit anumite jocuri, vorbesc şi de anumiţi lideri de sindicat care-şi văd periclitată poziţia sau anvergura cu care se laudă”, a mai spus Tudose, menţionându-l dintre liderii sindicali pe Bogdan Hossu.

În momentul de faţă, în guvernul Tudose sunt trei miniştri împotriva cărora procurorii au început urmărirea penală sau au cerut Parlamentului să o încuviinţeze. Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost pusă sub urmărire penală de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, dosar în care DNA cere şi încuviinţarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. Procurorii cer urmărirea penală pentru Rovana Plumb în legătură cu săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcţiei ministeriale.

Comisia juridică a decis, miercuri, să ceară Biroului Permanent un termen de 14 zile pentru finalizarea raportului privind solicitarea DNA de încuviinţare a urmăririi penale a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb, Biroul urmând să decidă dacă va acorda cele 14 zile.

De asemenea, procurorul şef DNA a cerut Senatului, pe 25 august, încuviinţarea începerii urmăririi penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal directoarea de cabinet a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul (MRP), Elena-Felicia Pop şi doi angajaţi ai ministerului, membri ai comisiei de concurs, Maria Alexandrescu şi Mihai-Cornel Zaharia. Cu toţii sunt acuzaţi de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Pe 4 octombrie, plenul Senatului a respins solicitarea DNA de încuviinţare a urmăririi penale împotriva ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, cu 37 de voturi ”pentru, 77 ”împotrivă” şi o abţinere.

Printre miniştrii contestaţi în mass-media se află Liviu Pop, ministrul Educaţiei, care a declarat, joi că, în medie, în România, mandatul unui ministru al Educaţiei este de şase luni. "Eu am o lună şi jumătate prin 2012, mă apropii uşor de 6 luni", a declarat Pop. "În medie, avem cel mai scurt mandat al unui ministru al Educaţiei în Europa. În ultimii 27 de ani, un ministru al Educaţiei a rezistat în România 6 luni. Ştiu că acesta s-ar putea să fie ultimul meu discurs în faţa dumneavoastră, în calitate de ministru. De aceea, stau relaxat şi ştiu că nu am făcut eroare de sistem cum au făcut alţii", a declarat ministrul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a fost criticat în mass-media pentru lipsa manualelor pentru clasa a V-a şi pentru intenţia de a tipări manualele şcolare doar la Editura Didactică şi Pedagogică, deţinută de către stat.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, luni, că premierul Mihai Tudose poate să propună orice idee de remaniere, iar partidul este obligat să analizeze, el făcând acest comentariu răspunzând unei întrebări referitoare la modul în care vede activitatea ministrului Educaţiei, Liviu Pop. „Fiind vorba de membri ai Guvernului, cred că procedura corectă este următoarea: premierul are toate pârghiile necesare să facă evaluarea fiecărui ministru şi, aşa cum a fost procedura de numire pentru fiecare ministru, este şi procedura inversă, de deznumire”, a spus, Dragnea, întrebat cum apreciază activitatea lui Pop, ca ministru.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, este acuzat că ar fi plagiat două treimi din teza sa de doctorat în Ştiinţe Economice, intitulată „Managementul şi marketingul unităţilor sanitare”, pe care a susţinut-o în anul 2008 la Universitatea de Vest din Timişoara. În urma acuzaţiilor de plagiat aduse lui Florian Bodog, ministerul Sănătăţii a precizat, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, că „teza a fost redactată cu respectarea tuturor standardelor de calitate şi de etică profesională, iar originalitatea acesteia aparţine integral autorului tezei, domnului Florian Bodog”. Universitatea de Vest din Timişoara va întruni Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat pentru a lua în discuţie problema tezei de doctorat a ministrului Sănătăţii.

Premierul Mihai Tudose s-a declarat, în cadrul unor şedinţe de Guvern, nemulţumit de mai multe chestiuni care ţin de activitatea Ministerului Transporturilor, condus de Răzvan Cuc. Pe 18 august, Tudose i-a cerut ministrului Transporturilor să dea explicaţii legat de situaţia de la TAROM, susţinând că la o pierdere de 104 milioane de lei, în şase luni, ministrul ar fi trebuit să facă urgent o analiză. ”Domnule ministru Cuc, acum trei săptămâni v-am întrebat de ce i-aţi prelungit cu patru luni mandatul celui de la TAROM şi mi-aţi spus că vă asumaţi şi că aveţi încredere în el. Înţeleg că aveţi încredere în el (n.r. directorul companiei TAROM) şi vă asumaţi ce e acolo? 104 milioane pierdere pe 6 luni?”, l-a întrebat premierul Mihai Tudose pe Răzvan Cuc.

Ministrul Transporturilor a încercat să ofere explicaţii: ”La TAROM sunt pierderile pe care le-aţi amintit, dar la TAROM au operat cu două aeronave în minus şi în urma unei decizii comerciale anumite rute comerciale au fost anulate şi acum se reiau. Au avut şi probleme tehnice şi au redus numărul de aeronave, s-a lansat procedura de achiziţie pentru trei aeronave de lung curier pentru a preîntâmpina pierderile. Vor urma şi evaluări ale personalului şi disponibilizările care se impun”, a spus Cuc. Explicaţia nu l-a mulţumit însă deloc pe Tudose, care a anunţat că va urma o discuţie personală pe subiect.

Tot atunci, premierul Mihai Tudose i-a reproşat ministrului Transporturilor că oamenii pe care i-a trimis să verifice lucrările pe diferite tronsoane de autostrăzi nu s-au deplasat în teren. ”Ştiţi că cei desemnaţi în urmă cu două luni să meargă pe diverse tronsoane de autostrăzi nu a fost niciunul?! Dumneavoastră aţi fost, dar nu pe toate...”, a spus premierul Mihai Tudose.

”Voi analiza situaţia. Eu am fost. Am discutat cu cei de la CNAIR şi m-au asigurat ca a fost câte un reprezentant”, a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, Răzvan Cuc. Imediat a venit răspunsul premierului: ”V-a informat prost. Am verificat acolo, dar nu a fost nimeni nicăieri niciodată. Înţeleg că e cald....”.