Italia respinge declaraţia de independenţă a Cataloniei

Autori: Andrei Ionascu , Mediafax 11.10.2017

"În ultimele săptămâni, am invitat în mod repetat guvernul catalan să se implice într-un dialog constructiv cu Madridul, în conformitate cu principiul menţinerii unităţii statului şi cu respectarea principiilor autonomiei, aşa cum prevede Constituţia spaniolă. Italia consideră că declaraţia unilaterală de independenţă şi escaladarea violenţelor sunt inadmisibile. Credem că guvernul spaniol va putea să menţină legea şi ordinea, cu respectarea drepturilor cetăţenilor", a transmis Alfano.

Carles Puigdemont, şeful executivului Cataloniei, a semnat, marţi seara, alături de alţi lideri regionali, o declaraţie de independenţă faţă de Spania, însă acest act nu va intra în vigoare pentru a permite desfăşurarea unor negocieri cu guvernul de la Madrid.

Regiunea Catalonia a organizat la 1 octombrie un referendum pe tema independenţei, considerat neconstituţional de guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană. 90% dintre catalani s-au pronunţat în favoarea independenţei faţă de Spania, după numărarea a peste 2,2 milioane de voturi.