Un nou indicator care arată poziţia României pe harta turismului mondial. Doar 2,2% din populaţia activă lucrează în turism. În Germania ponderea este de trei ori mai mare

Autor: Cristina Roşca 13.10.2017

În industria turismului din România lucrează circa 190.000 de oameni, adică 2,2% din totalul populaţiei active, aceasta fiind una dintre cele mai mici ponderi din lume, arată datele raportului „The Travel & Tourism Competitiveness Report 2017“. Prin comparaţie, în state care şi-au bazat dezvoltarea mai puternic pe turism, această pondere sare chiar de 5%. Acesta este şi cazul Thailandei, un stat pentru care turismul este principalul motor economic. În cazul acestui stat, 2,4 milioane de oameni lucrează în turism, adică 6,3% din totalul populaţiei active.

Acesta nu este însă doar cazul statelor care şi-au bazat dezvoltarea pe turism. Poate cel mai concludent exemplu este cel al Germaniei, cea mai puternică economie europeană şi cel mai important exportator net al lumii (ca balanţă comercială). Totuşi, din totalul populaţiei active din Germania, 7% lucrează în turism. Deşi Germania nu este primul nume care răsare în minte când vine vorba de turism, acest stat primeşte anual 35 de milioane de oameni care vin în interes de business sau în vacanţă.