Veste rea pentru Guvern: FMI prognozează pentru anul viitor un deficit de 4,5% din PIB

Autor: Iulian Anghel 13.10.2017
Raportul de toamnă al FMI a îmbunătăţit perspectivele de creştere economică pentru România la 5,5% anul acesta, 4,4% anul viitor, 3,8% în 2019 şi 3,3% în 2020. Dar datele Fondului vin şi cu veşti proaste. Potrivit experţilor FMI, deficitul bugetar va atinge anul viitor 4,5% din PIB şi nu va coborî până în 2022 la sub 4% din PIB, ceea ce va determina o adâncire a datoriei publice de la sub 39% din PIB în acest an la aproape 47% din PIB în 2022.

Miercuri înaintea şedinţei de guvern, premierul Mihai Tudose se lăuda că intervenţia sa i-a determinat pe reprezentanţii FMI să modifice în sus prognozele pentru România. „O veste bună de la FMI. Se pare că a fost bună discuţia pe care am avut-o cu domniile lor şi au revizuit previziunea de creştere economică a României de la 4,2% la 5,5%“, a declarat premierul, care are un conflict mai vechi cu FMI pentru că el crede că previziunile lor nu sunt realiste.

Totuşi, ce nu a luat în calcul premierul este că multe dintre previziunile FMI nu au fost trecute în raportul anual, ci au fost operate doar în baza de date a instituţiei. Or, potrivit acestor date, economia creşte, dar deficitul bugetar se adânceşte grav, până la 4,5% din PIB în 2018. În vreme ce veniturile bugetare ar urma să nu depăşească 31% din PIB până în 2022, cheltuielile se vor apropia constant de 35% din PIB, rezultând de aici deficite uriaşe de peste 4% din PIB în toţi anii viitori, până în 2022 când deficitul va coborî - potrivit previziunilor FMI – la 3,94% din PIB. Se vede, prin urmare, că FMInu i-a oferit niciun cadou premierului Tudose, dimpotrivă a majorat previziunile de deficit, chiar dacă economiştii instituţiei spun că deficitul de cont curent va fi păstrat la sub 3% din PIB până în 2022.

Potrivit raportului citat, inflaţia va atinge anul viitor 3,3%, faţă de 1,1% în acest an. În anii care vin însă ea se va păstra la sub 3% din PIB. Semnele inflaţiei se văd încă de pe acum: preţurile de consum (IPC) au avansat în septembrie cu 1,8% faţă de septembrie trecut.

Creşterea inflaţiei va determina majorarea do­bânzilor şi, pe cale de consecinţă, reducerea consumului (care este principalul motor de creştere economică din ultimii doi ani) şi a creşterii economice. FMI vede o creştere economică de 5,5% în acest an şi de 4,4% anul viitor, urmând ca în 2019 şi 2020 aceasta să fie de 3,8%, respectiv 3,3%.

iulian.anghel@zf.ro