UE începe pregătirile pentru negocieri comerciale post-Brexit cu Marea Britanie

Autori: Andrei Ionascu , Mediafax 13.10.2017

Cei 27 de lideri ai UE vor discuta despre Brexit fără premierul britanic Theresa May, săptămâna viitoare, în condiţiile în care cea de-a cincea rundă de negocieri tehnice s-a încheiat joi într-un impas.

Proiectul de declaraţie comună UE clarifică faptul că nu s-a înregistrat "un progres suficient" în discuţiile cu Marea Britanie privind protecţia drepturilor cetăţenilor, frontiera irlandeză şi factura de Brexit.

Totuşi, Blocul comunitar urmează să lanseze o activitate internă privind posibilele acorduri tranzitorii după Brexit, astfel încât negocierile cu privire la viitoarele legături comerciale cu Marea Britanie să înceapă cât mai curând posibil, după obţinerea "progreselor suficiente" în cele trei subiecte de bază.

"La următoarea sesiune din decembrie, Consiliul European va reevalua stadiul progresului negocierilor în vederea stabilirii dacă au fost obţinute progrese suficiente", se arată în documentul consultat de Reuters.

Pentru a fi pe deplin pregătiţi pentru un astfel de scenariu, liderii UE îi vor cere negociatorului-şef pentru Brexit, Michel Barnier, să "înceapă discuţiile preliminare interne".

Joi, Michel Barnier a declarat că în cursul negocierilor de săptămâna aceasta între Uniunea Europeană şi Marea Britanie nu s-au realizat progrese semnificative, iar discuţiile s-au blocat la suma pe care Londra ar trebui să o plătească la ieşirea din Blocul comunitar.