Dan Bucşa, UniCredit Londra, despre piaţa financiară din România în 2018: Cursul poate urca spre 4,7 lei/euro, inflaţia creşte până în vară la 4%, iar dobânda-cheie ar putea ajunge la 2,5%

Autor: Claudia Medrega 16.10.2017

- Leul este cea mai slabă monedă din regiune - euro poate urca în 2018 spre 4,7 lei sau peste - Stabilitatea dobânzilor devine mai importantă decât cea a cursului de schimb - Inflaţia poate ajunge la 3% la începutul lui 2018 şi la 4% până în vară.



Banca Naţională poate decide anul viitor să majoreze dobânda de politică monetară de trei ori, până la 2,5%, în condiţiile în care inflaţia ar putea să crească şi să iasă în afara intervalului din jurul ţintei, consideră Dan Bucşa, lead economist al UniCredit Bank pentru Europa Centrală şi de Est.

În scenariul în care banca centrală nu va reacţiona astfel la creşterea inflaţiei pot să apară presiuni pe curs şi atunci BNR fie lasă cursul mai sus, fie intervine ca să tempereze deprecierea leului, ceea ce poate duce la scăderea lichidităţii şi creşterea dobânzilor pe piaţa inter­bancară. „Sunt două scenarii pentru 2018. Reacţionează sau nu reacţionează BNR la creşterea inflaţiei prin majorarea do­bânzii-cheie. Noi pornim de la premisa că BNR va reacţiona prin trei creşteri de do­bândă, din februarie până în luna mai, până la nivelul de 2,5%. Scenariul doi este că BNR nu reacţionează în prima fază. Este foarte posibil să avem presiuni pe curs. Şi atunci BNR are două opţiuni: fie lasă cursul de schimb mai sus, fie inter­vine să ţină cursul, scade lichiditatea şi urcă dobânzile“.