Un profesor de la ASE spune că randamentul Pilon II este de 7,1% anualizat, faţă de 9,1% cât spune APAPR. Reacţia APAPR

Autor: Roxana Rosu 18.10.2017

Un contributor la Pilonul II de pensii, care a cotizat permanent din 2008 până în prezent la nivelul salariului mediu pe economie, a înregistrat un randament mediu anualizat de 7,1% la contribuţiile lui, în condiţiile în care suma totală depusă este de 11.575 de lei, potrivit calculelor lui Bogdan Dumitrescu, conferenţiar universitar doctor, Departamentul de Monedă şi Bănci, Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori în cadrul ASE şi şef serviciu Consiliul Fiscal.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a anunţat recent un randament mediu anualizat ai Pilonului II în perioada mai 2008-septembrie 2017 de 9,1%, dar Bogdan Dumitrescu consideră că randamentul efectiv al pilonului II a fost mai redus, de 7,1%.

„Rezultatul anunţat de APAPR reprezintă  doar creşterea medie anualizată a valorii unităţii de fond, nu şi randamentul mediu anualizat al fondurilor de pensii. De asemenea reprezintă randamentul mediu anualizat al sumelor investite de participanţi doar în luna mai 2008, ceea ce nu corespunde randamentului total al investiţiei lor“, explică Dumitrescu.