Ce finanţează băncile. Creditarea agriculturii, cel mai rapid ritm de creştere, de aproape 16%

Autor: Anelis Baciu 19.10.2017

Afacerile din agricultură şi din domeniul serviciilor au atras cel mai mult atenţia bancherilor, cele două sectoare înregistrând în luna august a acestui an cele mai bune ritmuri de creştere ale creditării în raport cu aceeaşi lună din 2016, potrivit datelor agregate de BNR.

Sectorul agricol conduce detaşat cu un avans al creditării de circa 16%, ceea ce a determinat o majorare a soldului finanţărilor de la 12,8 miliarde de lei în august 2016 la 14,9 miliarde de lei în august 2017. Poziţionarea sectorului agricol pe primul loc în topul sectoarelor economice după avansul creditării nu este surprinzătoare, în ultimii doi ani agricultura fiind domeniul unde creşterea expunerii băncilor a fost cea mai ridicată. Creşterea mai rapidă a finanţărilor în agricultură decât în cazul altor sectoare este explicată în principal de volumul mic de la care s-a pornit. Astfel, în pofida creşterii importante, afacerile din agricultură au atras doar 4% din totalul finanţărilor acordate de bănci.

Pe de altă parte, sectorul serviciilor - care a înregistrat a doua cea mai mare creştere a finanţărilor, de peste 7% în luna august a acestui an - este sectorul care se poate lăuda cu cel mai mare sold al creditelor în valoare absolută. Expunerea băncilor în afacerile din domeniul serviciilor ajungea la 91,3 miliarde de lei la finalul lunii august, adică mai mult de un sfert din valoarea totală a creditelor acordate companiilor şi populaţiei.