Banca Mondială ar putea finanţa autostrada Ploieşti – Braşov

Autor: Iulian Anghel 19.10.2017
Unul dintre cele mai controversate proiecte de infrastructură - autostrada Ploieşti – Braşov – ar putea primi finanţare de la Banca Mondială, în condiţiile în care încercările fostelor guverne de a o realiza în parteneriat public – privat au eşuat pentru că nimeni nu a vrut să scoată câteva miliarde de euro din buzunar să le pună într-un proiect despre care unuii dintre spe­cialişti spun că nu este viabil economic.

Potrivit Ministerului Finanţelor, Ionuţ Mişa, ministrul de resort, a discutat săptămâna trecută la Washington cu vicepreşedintele Băncii Mondiale, Cyril Muller, despre un posibil proiect de finanţare a autostrăzii: “Banca Mondială ar putea acorda o finanţare construcţiei autostrăzii Ploieşti – Braşov, prima misiune tehnică urmând să demareze la 30 octombrie”.

Ultima dată când guvernul a încercat să construiască această autostradă a fost în 2015. Finanţarea pentru ea este greu de găsit pentru că UE nu dă bani, fiind în afara coridoarelor paneuropene de transport. Prin urmare ea trebuie finanţată fie din buget, fie în parteneriat public-privat. În 2015, consorţiul de investitori privaţi Vinci, Strabag şi Aktor care se angajase să găsească finanţare a renunţat pentru că nu a găsit bani. Modelul financiar propus de consorţiu pentru realizarea autostrăzii Comarnic - Braşov (parte a autostrăzii Ploieşti – Braşov) ar fi costat statul 8,5 miliarde de euro pe o perioadă de 30 de ani.