Ministrul finanţelor anunţă o nouă taxă „de solidaritate“ de 2%

Autori: Iulian Anghel , Sorin Pâslaru 20.10.2017

La câteva luni după ce a renunţat la intenţia de a introduce o „taxă de solidaritate“ pentru cei cu venituri de peste 10 salarii minime brute, finanţele anunţă o altă taxă de 2% pe fondul de salarii al companiilor despre care susţine că nu este o taxă nouă, ci una cerută de UE.

Este vorba despre taxa de constituire a Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, taxă în prezent la 0,25% din câştigul brut realizat de un salariat care ar urma să ajungă la 2% (redenumită „taxă de solidaritate“). Dar ministrul de finanţe Ionuţ Mişa susţine că, de fapt, taxa pentru plata creanţelor salariale nu creşte de opt ori (de la 0,25% la 2%) pentru că 90% din cei 2% sunt bani care vor merge la bugetul de stat, nu în fondul de garantare al creanţelor salariale. În aceeaşi vreme el refuză să numească „taxa de solidaritate“ drept taxă no­uă, de vreme cea ea există deja sub numele de „taxă de constituire a fondului de garantare a creanţelor salariale“.

Discuţia apare în contextul în care a fost anunţată trecerea contribuţiilor sociale plătite de angajator în contul unul job în sarcina angajatului, fapt care ar pre­su­pune ca angajatorul să fie de acord cu majorarea sa­la­riului brut al angajatului cu 23% astfel încât „netul“ aces­tuia să nu scadă după ce măsura va deveni operaţională.

În urma apariţiei acestei taxe s-ar putea ca angajatorii să nu mai crească salariul brut pentru a menţine salariul net la nivelul actual, cred economiştii.