Ministrul spaniol de Externe: Britanicii din Spania vor putea să rămână indiferent de efectul Brexit

Autori: Andrei Ionascu , Mediafax 22.10.2017

"Sper că va fi un acord (de Brexit). Dacă nu va fi, atunci ne vom asigura că vieţile cetăţenilor britanici care locuiesc în Spania nu vor fi perturbate. Aşa cum ştiţi, relaţiile dintre Marea Britanie şi Spania sunt foarte apropiate în ceea ce priveşte economia şi schimburile sociale. Peste 17 milioane de britanici vin în Spania în fiecare an şi mulţi dintre ei locuiesc aici sau se retrag aici ... şi vrem să păstrăm lucrurile la fel cât mai mult posibil", a spus Dastis.

Potrivit oficiului de statistică, Spania găzduieşte cel mai mare număr de cetăţeni britanici care locuiesc în UE (308.805), iar o treime dintre aceştia au vârste de minimum 65 de ani.

În negocierile privind Brexit, Marea Britanie şi Uniunea Europeană nu au ajuns încă la un acord privind aspecte-cheie precum obligaţiile financiare ale Marii Britanii faţă de Uniunea Europeană, drepturile cetăţenilor britanici şi europeni, frontiera din Irlanda de Nord.

Joi, ministrul britanic Theresa May a participat la o întrunire cu liderii UE, în care a făcut apel la o "urgentare" din partea Uniunii Europene pentru soluţionarea chestiunii privind drepturile cetăţenilor britanici şi europeni după Brexit.

Rolul Curţii Europene de Justiţie în garantarea drepturilor cetăţenilor europeni şi britanici a fost un punct de reper. UE susţine că acest lucru trebuie să continue, dar miniştrii britanici consideră că instanţa UE nu va mai avea jurisdicţie în Marea Britanie după Brexit.