Titlurile de stat au ponderea cea mai mare în plasamentele firmelor de asigurări, de 70%

Autor: Mediafax 23.10.2017

„Ponderea cea mai mare în structura plasamentelor realizate de societăţile de asigurare era deţinută la jumătatea anului de titlurile de stat, cu 70% din totalul plasamentelor, ceea ce denotă o politică de investiţii prudentă pentru investirea primelor încasate de la asiguraţi“, potrivit infor­maţiilor centralizate de Autoritatea de Supra­veghere Financiară (ASF), pe baza datelor trans­mise de asigurători la 30 iunie 2017. Printre instru­mentele preferate de asigurători s-au aflat şi titlurile în organisme de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), valoarea acestora re­pre­zentând aproximativ 10% din valoarea plasamentelor realizate la nivelul întregii pieţe de asigurări.

Potrivit ASF, disponibilităţile băneşti consti­tuite în depozite în lei şi valută la instituţiile de credit au fost în valoare de 834 mil. lei, repre­zentând 7% din totalul plasamentelor, în timp ce cuantumul investiţiilor în acţiuni, instrumente financiare cu un grad de risc mai ridicat, a fost de doar 1%. Piaţa asigurărilor din România este caracterizată de îmbunătăţirea indicatorilor de prudenţialitate şi de lichiditate, potrivit ASF.

Conform datelor raportate, „pentru prima dată toţi asigurătorii îndeplineau, la data de 30 iunie 2017, cerinţele minime de capital (MCR) şi cerinţele de capital de solvabilitate (SCR), conform Regimului Solvency II“, arată ASF. În ceea ce priveşte lichiditatea societăţilor de asigurare, analiza ASF relevă faptul că, în primul semestru al anului 2017, coeficientul de lichiditate calculat pentru categoria asigurărilor generale este în valoare de 2,63. Piaţa asigurărilor a atins, în primul semestru al anului 2017, un total al primelor brute subscrise (PBS) de 5,04 mld. lei, în creştere cu 8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, iar rezultatul net al activităţii a fost unul pozitiv, ridicându-se la 260,3 mil. lei, în creştere cu 115% faţă de primul semestru din 2016.