Săptămână critică pentru politica spaniolă: Catalanii fac „scut uman” împotriva preluării puterii de către autorităţile spaniole

Autor: Dragoş Dinu 23.10.2017

Separatiştii catalani se mobilizează pentru a face un „scut uman” în dorinţa de a bloca eforturile autorităţilor spaniole de a prelua controlul asupra Cataloniei. Grupurile de activişti se vor concentra în jurul sediului guvernului general în Cartierul Gotic şi lângă clădirea parlamentului din apropiere, potrivit Bloomberg.

Este de aşteptat ca poliţia spaniolă să folosească forţa în încercarea de a încheia activitatea administraţiei şi este de înţeles că îşi vor folosi toată puterea în acest sens, având în vedere situaţia de la protestele precedente.

„Solicităm o apărare paşnică şi democratică a instituţiilor”, a declarat Lluis Corominas, liderul principalului grup separatist din parlamentul catalan, într-o conferinţă de presă de la Barcelona. Preşedintele regional, Carles Puigdemont, a făcut, de asemenea, apel la proteste paşnice.

Este o săptămână critică pentru politica spaniolă. Conducerea catalană îşi gândeşte strategia şi următoarele mişcări, în condiţiile în care premierul de la Madrid a anunţat că este dispus să ia măsuri fără precedent pentru a stabili autoritatea guvernului în regiune.

Confruntarea poate apărea la sfârşitul săptămânii, scrie Bloomberg. Liderul catalan Carles Puigdemont, care l-a acuzat pe premierul spaniol, Mariano Rajoy, de „lovitură de stat”, urmează să fie înlăturat de guvernul spaniol, iar aliaţii săi semnalează că acesta ar putea declara independenţă. Legislativul de la Barcelona, care este controlat de partidele separatiste, se va convoca joi şi vineri.

Carles Puigdemont, şeful guvernului regional catalan, a primit termen până joi să renunţe la proclamarea independenţei Cataloniei şi să clarifice situaţia. Procuratorul şef al Spaniei a spus că dacă Puigdemont declară independenţă, se va confrunta cu 30 de ani de închisoare.