Andrej Babis, noul lider politic al Cehiei: un miliardar eurosceptic acuzat de fraudă care a promis să guverneze ţara ca pe o afacere

Autor: Bogdan Cojocaru 23.10.2017

Pentru Bruxelles, euroscepticul Andrej Babis este încă o durere de cap. Pentru cehi, miliardarul care a promis că le va reduce taxele şi că va guverna ţara ca pe o afacere este speranţa lor că Cehia o va lua în direcţia cea bună.



Pentru publicul larg, Babis este un personaj care intrigă, un lider politic comparat cu Donald Trump şi cu Silvio Berlusconi: este al doilea cel mai bogat om din Cehia, are o soţie cu 20 de ani mai tânără decât el, are tendinţe autoritare, con­duce un imperiu agrochimic - Agrofert, un con­glo­merat care se numără printre cei mai mari angajatori din Cehia -, este un magnat media, este un fost comunist într-o Cehoslovacie umilită de armata rusă, presupus colaborator cu poliţia secretă şi un politician cu o atitudine faţă de Rusia lui Putin neclară. Şi nici măcar nu este ceh la origine.

ANO, partidul lui Babis, a câştigat detaşat, alegerile parlamentare de la sfârşitul săptămânii trecute din Cehia cu o platformă anti-establish­ment, eurosceptică şi anti-imigraţie. Însă marşul lui Babis prin campania electorală nu a fost lipsit de emoţii: imunitatea parlamentară i-a fost re­trasă şi este anchetat pentru fraudă cu fonduri UE. Preluarea funcţiei de premier l-ar putea salva de o pedeapsă penală.

Babis are experienţă la guvernare. A fost ministru de finanţe în guvernul  de alianţă al lui Bohuslav Sobotka în perioada ianuarie 2014 - mai 2017. Miniştrii daţi de ANO au fost criticaţi că vin din imperiul agrochimic al miliardarului sau din lumea afacerilor. Mulţi din­tre ei par să fie eficienţi şi competenţi, scrie Radio Praha.

Unii afacerişti nu sunt încântaţi de performanţa lui Babis ca ministru al finanţelor. Introducerea unui registru de monitorizare centralizată online a vânzărilor şi controale obligatorii lunare ale TVA încetinesc afacerile, se plânge într-o analiză a BBC un proprietar de lanţuri de brutării. ÑStatul nu s-a diminuat, a crescutî, spune afaceristul.

Deşi a fost patru ani ministru de finanţe, Babis şi-a construit o campanie anti-establishment atacând partidele tradiţionale, corupţia care a prins rădăcini în sistem şi portretizându-se ca un outsider din lumea de afaceri care ar face statul mai eficient.

Criticii văd în combinarea dintre interesele de afaceri şi influenţa politică ale miliardarului o acumulare îngrijorătoare de putere, chiar dacă Babis şi-a pus averea într-un trust la începutul anului, notează Financial Times.

Agrofert este unul dintre cei mai mari angajatori privaţi din Cehia, cu afaceri variind de la lemn la alimente şi media (două ziare cu răspândire largă, achiziţionate de Babis în timp ce era ministru de finanţe, şi cel mai ascultat post de radio din Cehia, Radio Impuls). Babis a promis că va conduce ţara ca pe o afacere, un comentariu care l-a făcut celebru. Aceasta ar însemna, după unii analişti, reducerea numărului de parlamentari.

Politicianul se laudă că inovaţiile sale au îmbunătăţit colectarea taxelor şi au adus finanţele ţării în formă bună. Economia cehă, una dintre cele mai bogate din Europa de Est, înregistrează acum surplus, iar stan­dardele de viaţă cresc. Însă propriile finanţe ale lui Babis sunt obscure.

Alegerile au venit la mai puţin de două săptămâni după ce procurorii cehi l-au acuzat pe Babis de fraudă cu fonduri UE de două milioane de euro, bani daţi în urmă cu zece ani pentru construirea unui hotel de lux şi a unui centru de conferinţe, Capi Hnizdo (cuibul berzei). Fondurile ar fi trebuit să ajute afacerile mici, însă procurorii spun că au fost obţinute ilegal deoarece complexul a aparţinut conglomeratului Agrofert, alcătuit din circa 230 de companii, cu 32.000 de angajaţi, o afacere care n-ar îndeplini condiţiile pentru atragerea de bani de la bugetul comunitar. OLAF, agenţia antifraudă a UE, examinează şi ea cazul, despre care Babis spune că este motivat politic.

Formarea unui guvern de coaliţie i-ar permite politicianului-om de afaceri să fenteze acuzaţiile procurorilor deoarece guvernarea i-ar readuce imunitatea parlamentară. Preşedintele ceh Milos Zeman, cunoscut în exterior pentru afirmaţii controversate şi o sensibilitate specială pentru Rusia lui Putin, este un aliat apropiat al lui Babis şi ar putea emite un ordin de graţiere pentru acesta. Ca premier, Babis ar trebui să-şi aprobe propria graţiere.Scandalul l-a forţat să demisioneze din funcţia de ministru de finanţe.

“Dacă combini puterea media cu cea economică şi cu controlul armatei, ameninţarea este clară”, spune Lenka Zlamalova, jurnalist de investigaţie la Echo 24. “Dacă îşi asumă responsabilitatea şi pentru serviciile de informaţii şi preia controlul autorităţii fiscale, va fi pericol. Îşi va putea folosi puterile contra concurenţei. Compania sa este cel mai mare beneficiar de fonduri UE din Cehia. Primeşte subvenţii cu un milion de euro mai mari decât taxele pe care le primeşte.”

Andrej Babis, 63, de ani, născut în Slovacia, are o avere estimată la 3,5 miliarde de euro. În campania electorală, Babis a promis că va tăia taxele. Politicianul se opune cu îndârjire ca ţara sa să adopte euro, în condiţiile în care cehii în general sunt mândri de moneda lor, coroana, şi a acuzat Bruxellesul că încearcă să limiteze suveranitatea prin impunerea unor reguli la nivelul întregii UE (precum cotele naţionale de distribuire a refugiaţilor). În ceea ce priveşte Rusia, Babis nu numai că se opune sancţiunilor, dar vrea extinderea comerţului cu această ţară. Omul de afaceri preferă să fie comparat cu miliardarul american Warren Buffet şi spune că, spre deosebire de Trump, nu a ajuns niciodată în faliment, că nu “colaborează cu mafia” şi nu are aventuri extraconjugale. Având tatăl diplomat comunist, Babis putea călători în tinereţe în străinătate (a făcut şcoala generală şi liceul în Franţa şi Elveţia), la 15 ani lucra ca distribuitor de lapte (aşa se laudă el), a fost şi descărcător de marfă (ca să devină independent financiar), a studiat economia la Bratislava şi s-a înrolat în Partidul Comunist.

Cehia este singura economie fostă comunistă din UE care a primit de la Banca Mondială statutul de economie dezvoltată. Această ţară are cea  mai scăzută rată a şomajului din UE. PIB-ul este aşteptat să crească cu 3,6% anul acesta, un ritm sănătos pentru o economie care se apropie de maturitate. Soţia sa, Monika, este cu 20 de ani mai tânără decât el.  În alegerile de săptămâna trecută, democraţii civici, care au promis să elimine obligaţia Cehiei de a adopta euro, au ieşit pe locul doi, iar partidul Libertate şi Democraţie directă, formaţiune anti-musulmană care a cerut ca Cehia să ia exemplul Angliei şi să iasă din UE, a câştigat locul patru. Partidele care se opun unei integrări mai în profunzime a UE au primit mai mult de jumătate din voturile cehilor, remarcă Bloomberg.