Andrei Rădulescu, senior economist BT: Curba randamentelor la titluri de stat s-a deplasat uşor în jos, corecţie normală după creşterea dobânzilor

Autor: Roxana Rosu 24.10.2017

Curba randamentelor la titluri de stat s-a ajustat săptămâna trecută, evoluţie divergentă faţă de cele din principalele blocuri economice ale lumii, dar o corecţie normală după creşterea semnificativă a ratelor de dobândă, spune Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

”Curba randamentelor s-a deplasat uşor în jos, în medie cu două puncte bază, o corecţie normală după creşterea semnificativă a ratelor de dobândă în săptămâna anterioară. Rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani a scăzut cu patru puncte bază (0,8%) la 4,23% (plus 21,1% în acest an)”.

Spread-ul de dobândă s-a diminuat cu 0,2%, la 2,45 puncte procentuale (minimul din ultimele 12 luni).

Statul a respins toate ofertele băncilor pentru licitaţiile cu titluri scadente în aprilie 2019 şi martie 2022, pe fondul majorării costurilor de finanţare.  Pentru ultima săptămână din octombrie statul a programat o licitaţie cu titluri scadente în octombrie 2020 (volum de 345 milioane lei)