Ce şanse sunt ca taxa de mediu să fie implementată în Capitală

Ziarul Financiar 24.10.2017

Unii dintre consilierii generali au declarat, pentru MEDIAFAX, că un astfel de proiect nu a fost discutat la nivelul primăriei.

„Ideea doamnei Firea este una bună, mai ales că este inspirată din alte capitale mult mai civilizate, precum Londra, însă primăria de la noi nu are capacitatea să implementeze un astfel de proiect, pentru că nu este capabilă de aşa ceva. Doamna Firea probabil vrea să copieze ce se intamplă în alte oraşe, dar nu este suficient. În primul rând, consultarea pe care vrea să o facă la nivelul populaţiei trebuie să fie una exrem de bine documentată, ca oamenii să înţeleagă de ce este nevoie de o astfel de taxă. Altfel, populaţia va percepe doar faptul că se introduce o nouă taxă, pe care, evident, o vor refuza. Cred că un astel de proiect va fi un eşec, la fel ca implementarea culoarului unic", a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Roxana Wring, consilier general CGMB din partea USR.

”Nu s-a discutat aşa ceva în cadrul aparatului din primărie sau în Consiliul General. Este probabil o idee, nu este pe agenda primăriei. Este extrem de greu de implementat aşa ceva, pentru că logica traficului în Bucureşti este nord-sud şi est-vest, iar un astfel de proiect ar schimba întreaga structură a traficului. Peste un astfel de proiect trebuie să investeşti masiv în infrastructură sute de milioane de euro pentru cele două inele din interior precum şi Centura Capitalei”, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Cristian Ciucu, consilier general CGMB din partea PNL.

Pe de altă parte, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, susţine că ideea a fost discutată în cadrul Consiliului General.

"Este un proiect foarte bun, nu vedeţi că nu mai avem loc de atâtea maşini? S-a discutat acest proiect în Consiliu, că doar nu suntem veniţi cu pluta", a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Aurelian Bădulescu, consilier general CGMB din partea PSD-UNPR şi viceprimar al Capitalei.

Reacţiile consilierilor generali vin după ce primarul general al Capitalei a anunţat că va avea loc o consultare populară, prin asociaţiile de proprietari şi prin primăriile de sector, şi va fi şi un sondaj de opinie, prin care Primăria Capitalei să-i întrebe pe bucureşteni dacă ar fi de acord, ţinând cont de creşterea numărului de maşini înmatriculate în Bucureşti şi de eliminarea taxei de mediu, să se introducă, pentru zona centrală, o taxă de mediu.